Consiliul Județean Cluj, prin intermediul Companiei de Apă Someș S.A., continuă activitatea de digitalizare și automatizare a infrastructurii de apă și canalizare în județul Cluj.
Până în acest moment Compania de Apă Someș a montat circa 6.000 de contoare inteligente cu citire radio, în municipiile Cluj-Napoca și Dej.
„Este un proiect pilot, finanțat din fonduri europene, implementat împreună cu Compania de Apă și care se înscrie în politica de digitalizare și automatizare a serviciilor publice oferite clujenilor. Proiectul va continua în perioada următoare în municipiul Cluj-Napoca, astfel încât, până la finalul anului, vor mai fi montate la consumatori alte 5000 de asemenea contoare”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István, a declarat că administrația județeană va investi și în dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, inclusiv în comunitățile mici, care nu au fost eligibile pentru proiectele cu finanțare europeană.
Acest tip de contor de apă rece electromagnetic este capabil să transmită indexul la distanță, direct în aplicația electronică, nemaifiind necesară deplasarea la fața locului a personalului calificat al Companiei de Apă.
Operatorul de apă aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj intenționează să instaleze un astfel de sistem de colectare radio a indecșilor pe alte 30.000 de contoare montate în prezent în sistemul deservit.
Compania de Apă Someș S.A. a realizat numeroase investiții semnificative în ultimii ani pentru a moderniza și extinde infrastructura de apă și canalizare din Cluj-Napoca și regiunea înconjurătoare. În 2024, compania a investit în proiecte în valoare de 41 de milioane de lei din Fondul IID, sprijinit de Consiliul Județean Cluj. Aceste investiții au fost destinate extinderii și modernizării rețelelor de apă și canalizare.
În ultimele două decenii, Compania de Apă Someș a investit peste 720 de milioane de euro în proiecte majore de infrastructură, cofinanțate de Uniunea Europeană și alte surse bugetare. Aceste proiecte includ extinderea și modernizarea rețelelor de alimentare cu apă potabilă și canalizare, reabilitarea stațiilor de purificare a apei și a celor de epurare a apelor uzate, precum și implementarea tehnologiilor verzi și sustenabile, inclusiv instalații de valorificare energetică a nămolurilor produse în stațiile de epurare ori instalarea de panouri fotovoltaice, pentru a asigura surse de energie regenerabilă pentru sistemul de apă și canalizare.
Aceste eforturi au avut ca scop reducerea impactului asupra mediului, prin implementarea unor modele de producție și consum bazate pe principiile economiei circulare și utilizarea energiei regenerabile. De asemenea, au contribuit la îmbunătățirea calității apei destinate consumului uman și la protejarea mediului prin colectarea și epurarea apelor uzate.
Citiți și:
Compania de Apă Someș, campioană la atragerea de fonduri europene
Cluj Insider: Compania de Apă „Someș” extinde producția de energie verde