”Țeapa Bechtel” ajunge la Bruxelles

Disputa dintre compania americană Bechtel și firmele românești care au prestat diferite servicii pentru constructorul Autostrăzii Transilvania a ajuns pe masa Comisiei Europene. Pe rolul Tribunalului Comercial Cluj există un proces între compania Bechtel și firma clujeană Pulp Fiction, cea care i-a transportat, în perioada 2004 – 2008, pe angajații Bechtel spre și dinspre șantierele Autostrăzii Transilvania din județele Cluj și Bihor.Managerul general al companiei Pulp Fiction, Zoltan Egyed, s-a adresat deja Comisiei Europene, care realizează raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare, prin intermediul căruia monitorizează starea Justiției din România, precum și Consiliului Superior al Magistraturii. Zoltan Egyed este nemulțumit de modul în care evoluează acțiunile în Justiție legate de cazul neplății de către Bechtel a facturilor emise de companiile care au prestat servicii pentru constructorul american.

”Avem pe rolul Tribunalului Comercial Cluj un proces prin care cer obligarea Bechtel să ne achite contravaloarea serviciilor prestate în ultimele șase luni de derulare a contractului. Este vorba de 1,7 milioane de lei. Acești bani ni se cuvin pentru că noi i-am transportat pe cei 3.200 de angajați ai Bechtel la timp, fără nici un fel de incident. Noi am emis facturile corespunzătoare acestei sume, iar reprezentanții Bechtel au acceptat, fără nici un fel de obiecție aceste facturi. Ba chiar au făcut o plată parțială, în valoare de un milion de lei, din creanța inițială de 2,7 milioane de lei. Ulterior, reprezentanții Bechtel au încercat să ne păcălească. Ei ne-au propus să acceptăm ca ei să ne achite 30 la sută din restanța din 1,7 milioane de lei și noi să renunțăm la restul de plată. Nu am acceptat, pentru că există un contract valabil, iar serviciile au fost prestate de noi în condițiile stabilite. Așa că Bechtel a blocat plățile, fără nici un motiv întemeiat”, a declarat Zoltan Egyed.

Managerul Pulp Fiction a dat în judecată Bechtel în anul 2009. Această companie a fost singura care a putut să cheme Bechtel în fața instanțelor clujene, pentru că, în celelalte contracte, Bechtel a impus o clauză prin care orice litigii între părți trebuie soluționate în fața Curții Internaționale de Arbitraj de la Paris. Acolo, doar taxa de arbitraj este de minim 430.000 de euro, iar firmele care au prestat servicii pentru Bechtel, decapitalizate de criza economică și de neplata facturilor emise către compania americană, nu își permit să achite acești bani.

La rândul său, managerul Pulp Fiction a fost dat în judecată de către subcontractorii săi. Instanțele au admis cererea acestora și au obligat compania clujeană la plata a 1,4 milioane de lei, bani pe care Zoltan Egyed i-a achitat deja. În mod curios, deși, practic, este vorba de acțiuni identice, procesele dintre Pulp Fiction și subcontractorii pe care i-a angajat pentru a presta servicii către Bechtel s-au încheiat, în timp ce acțiunea deschisă de Pulp Fiction contra Bechtel încă nu este finalizată, cu toate că acest proces a fost deschis înainte de cele deja pierdute de compania clujeană de transport. Mai mult, Zoltan Egyed se teme că procesul său poate să ia o întorsătură cu totul neașteptată, pentru că Bechtel a recurs la o strategemă juridică. Deși nu există nici un contract care să acopere o astfel de relație dintre cele două părți, Bechtel a tăiat facturi cu o valoare totală tot de 1,7 milioane de lei către Pulp Fiction, apoi au comandat și o expertiză care spune că, în realitate, americanii nu ar mai datora nici un leu transportatorului clujean.

În aceste condiții, Zoltan Egyed a sesizat CSM pentru că instanța nu i-a acceptat obiecțiunile la expertiza cerută de Bechtel, sub pretextul că nu ar fi depus niște documente la termen, cu toate că reprezentanții Pulp Fiction au respectat toate termenele, după cum susține managerul general al companiei clujene. Același aspect i-a fost sesizat și Comisiei Europene. ”Am vrut să arătăm cum funcținează Justiția în România”, a spus Zoltan Egyed.

La rândul său, președintele Ligii Întreprinzătorului Român, Adrian Coroian, a declarat că organizația patronală pe care o conduce se solidarizează cu Zoltan Egyed. ”Justiția română trebuie să judece cu aceeași măsură și companiile mari și cele mici, indiferent că este vorba de străini sau de întreprinzători români”, a declarat Adrian Coroian.

Related posts

Leave a Comment