Șeful NATO vrea să refacă planurile de apărare ale Alianței (Spiegel)

După ce revista germană Spiegel anunța ieri, citând documente interne ale Comisiei de planificare militară, că NATO nu este pregătită să apere statele baltice cu mijloace convenționale în caz de atac, secretarul general Anders Fogh Rasmussen cere o reașezare a capacităților NATO în Europa, scrie RFI România. Alte titluri astăzi: Libia, în prag de război civil (Washington Post) și Armata tailandeză instituie legea marțială în toată țara (Le Monde).E vorba despre o cu totul nouă planificare militară, despre manevre sporite și o poziționare adecvată de trupe. Anders Fogh Rasmussen a precizat ieri la Bruxelles că NATO trebuie să reacționeze la situația complet nouă de securitate din Europa. Deciziile ar urma să fie adoptate cu ocazia summitului Alianței ce va avea loc în Țara Galilor la începutul lui septembrie. „Ceea ce vedem în Ucraina este incredibil (…) și nu există nicio îndoială că Rusia este implicată în destabilizarea estului ucrainean”, a subliniat Rasmussen într-o conferință de presă la sediul NATO. Despre îngrijorările statelor membre din estul Europei, secretarul general a spus că acestea „nu sunt exagerate și trebuie luate în serios”. Timp de peste 20 de ani, statele europene au plecat de la premisa că Rusia nu reprezintă o amenințare așa încât capacitățile militare din Europa au fost reduse dramatic. „Dar acum vedem o nouă doctrină a Moscovei care își arogă dreptul de a interveni în alte state pentru a apăra interesele grupărilor rusofone. Este momentul să luăm în calcul o situație de securitate instabilă”, a adăugat Rasmussen la Bruxelles. El a mai spus că, în ultimii cinci ani, Federația Rusă și-a sporit cheltuielile militare cu 10%, în timp ce unele state europene le-au scăzut cu 40%, iar NATO nu mai poate continua așa. „Lipsa de securitate este cu mult mai scumpă”, a afirmat secretarul general.

Libia, în prag de război civil (Washington Post)

Khalifa Hiftar este un fost general libian care a petrecut ani buni în exil în nordul statului Virginia înainte de a se întoarce în țara sa natală cu ocazia revoluției din 2011. Astăzi, Hiftar reprezintă cea mai serioasă amenințare la adresa unui guvern oricum slab care nu reușește să își afirme autoritatea.

Forțele comandate de Hiftar au organizat atacuri împotriva milițiilor islamiste din Tripoli și Benghazi, iar rezultatul a doar câteva zile de lupte este de 70 de morți și peste 100 de răniți. Hiftar se află în spatele ultimului atac la adresa Parlamentului libian și reprezintă și motivul pentru care guvernul interimar a propus la Legislativul să intre într-un fel de concediu până la alegerile ce ar trebui să aibă loc în vara acestui an. În restul țării nu se anunță lucruri bune. Mai multe miliții, printre care și cele care controlează baza aeriană din Tobruk în estul țării, au anunțat că îl sprijină pe Hiftar. La Misrata însă, milițiile islamiste au anunțat că se pregătesc să plece către Tripoli pentru a lansa o contraofensivă de recucerire a capitalei care era, în majoritate, controlată de islamiști. În condițiile în care statul libian nu a avut autoritatea necesară pentru a crea o armată sau măcar o poliție națională, analiștii internaționali nu văd nicio soluție pentru calmarea situației și împiedicarea unui nou război civil.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment