Exact acum 18 ani se încheia lupta marelui om politic Ion Raţiu. El s-a stins din viaţă la Londra, însă a dorit să fie înmormântat în oraşul său natal, Turda, căruia i-a dus dorul de-a lungul celor cinci decenii de exil.
Ion Raţiu s-a născut la Turda în anul 1917, într-una dintre cele mai ilustre familii româneşti din Transilvania. Unchiul său, Ioan Raţiu, fusese liderul mişcării memorandiste din Transilvania, de la la sfârşitul secolului XIX. Familia Raţiu de Noşlac se înrudea prin alianţă cu personalităţi precum Simion Bărnuţiu, Iuliu Coroianu, Iuliu Maniu sau Ion Codru Drăguşanu. Tatăl lui, Augustin Raţiu, a fost primar al oraşului Turda şi un avocat renumit.
Ion Raţiu a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1938. În anul 1940, a fost numit consilier la Legaţia României la Londra, condusă de unchiul său, Viorel Tilea. În momentul instaurării dictaturii legionare, Viorel Tilea, Ion Raţiu şi mai mulţi angajaţi ai Legaţiei României la Londra au demisionat pentru că se opuneau regimului de extrema dreaptă de la Bucureşti şi au cerut azil politic în Anglia.
Ion Raţiu a început să colaboreze cu BBC şi a devenit student în economie al Universităţii din Cambridge, pe care absolvit-o în 1943. El a făcut parte din Comitetul Naţional Român condus de Viorel Tilea, o organizaţie care se pronunţa pentru retragerea României din alianţa cu Germania nazistă şi pentru alierea cu Marea Britanie şi cu Statele Unite ale Americii.
Citiţi articolul complet AICI.