122 de șomeri pe un post, doar în luna ianuarie

Potrivit ANOFM, în luna ianuarie 2010 numărul şomerilor ajungea la aproximativ 710.000, iar numărul posturilor disponibile la nivel naţional era sub 6.000. Pe site-urile dedicate locurilor de muncă, concurenţa e şi mai acerbă. Pentru un singur post ajung să candideze şi câte o mie de persoane.Criza economică a redus drastic bugetul companiilor din România, astfel că patronii s-au văzut obligați să reducă cheltuielile cu personalul. Potrivit ANOFM, în luna ianuarie 2010 numărul șomerilor ajungea la aproximativ 710.000, iar numărul posturilor disponibile la nivel național era sub 6.000.
Astfel, agențiile pentru recrutarea forței de muncă s-au trezit peste noapte cu tot mai multe cereri de angajare, iar site-urile precum bestjobs.ro sau ejobs.ro au înregistrat un număr record de utilizatori.
Dacă anii trecuți puteam vorbi despre joburile cele mai căutate sau despre salarii care fac diferența, în acest an este nevoie doar de o simplă privire de ansamblu pe siturile specializate în locuri de muncă ca să ne dăm seama cât de puțin mai contează aceste două criterii.
Un singur post liber la 122 de concurenţi
Oferta este una slabă, fapt pentru care românii aplică la orice job disponibil, indiferent dacă acesta se află sau nu în aria lor de interese. Așa se explică faptul că, în doar câteva ore de la postarea pe internet, pentru joburi precum Operator Call Center aplică și 1.500 de persoane.
La nivel național, pentru persoanele cu studii superioare ANOFM oferă 523 de locuri de muncă. Dintre acestea, cele mai multe posturi libere sunt pentru consilieri financiari (194), la polul opus fiind posturile pentru traducători și redactori (6 locuri libere).
Pentru persoanele cu studii profesionale, ANOFM oferă la începutul acestui an puțin peste 5.000 de locuri de muncă. Cele mai multe oferte sunt pentru confecționer –asamblor articole din textile (898), urmate de muncitor necalificat – tot în industria confecțiilor – (622). Pe ultimul loc se află joburi de sudori (7 posturi disponibile).

Related posts

Leave a Comment