Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Cluj-Napoca VEZI ce mesaj a transmis primarul Emil Boc

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este sărbătorită, anual, în data de 15 martie. Aceasta a fost marcată și la Cluj-Napoca.

La nivelul județului Cluj, populația de etnie maghiară reprezintă 13,4% din totalul cetățenilor.

Cu ocazia acestei zilei, maghiarii din Cluj s-au adunat, de la ora 13.00, la Institutul de Teologie Protestantă din Piața Avram Iancu și au pornit într-un marș pe Bulevardul Eroilor până la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail”.

De la ora 14:00, pentru ei, a avut loc o slujbă religioasă, iar de la ora 15:00 a început ceremonia centrală, care include discursuri și momente artistice.

Evenimentul se desfășoară în Piața Unirii, lângă statuia lui Matia Corvin.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni marchează debutul Revoluției din 1848, când a fost lansată și Proclamația ce includea 12 puncte cu revendicări privind independența guvernării, libertatea presei etc.

De asemenea, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, primarul Emil Boc a transmis comunității un mesaj:

“Dragi membri ai comunității maghiare, Vă adresez, întâi de toate, la mulți ani! 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, o zi importantă în trecutul poporului ungar și un simbol al luptei pentru dreptate și libertate. Cluj-Napoca este un oraș iubit pentru multiculturalitatea sa, care respectă diversitatea. Putem spune că am învățat arta de a trăi împreună, punând accentul pe ceea ce ne unește, nu pe ceea ce ne dezbină. Limba, cultura, tradițiile și obiceiurile comunității maghiare clujene fac parte integrantă din identitatea orașului nostru. Ne leagă nu doar trecutul istoric, ci mai ales viitorul european și valorile democratice. Evenimente de tradiție precum Zilele Culturale Maghiare, Zilele Studenților Maghiari, dar și alte acțiuni și eforturi ale comunității maghiare, la care participă clujeni de toate etniile, reprezintă dovada clară că numai împreună putem construi un oraș în care să ne placă să locuim, să învățăm, să muncim, să ne întemeiem o familie. Vă felicit pentru modul în care zi de zi vă implicați în viața comunității clujene și vă asigur de sprijinul primăriei în toate demersurile pe care le întreprindeți pentru un Cluj-Napoca așa cum ni-l dorim fiecare. La mulți ani!”

Related posts

Leave a Comment