
Că dacă se „răscoală” toate asociaţiunile şi grupările basarabene din oraşele Patriei şi încep să intoneze o sonată cu nevoia prezenţei misiunilor diplomatice basarabene în toate oraşele şi comunele în care îşi fac studiile basarabenii nevoiaşi, Guvernul de la Chişinău este pus pe jar.
Un singur lucru nu ştiu tinerii studioşi basarabeni: Basarabia este în prag de dezastru? Şi nu este vorba doar de scumpirile la gaze instituite de Gazprom şi de un val de scumpiri care se aşteaptă şi la alte produse. Premierul basarabean Vlad Filat umblă cerşind cu valiza goală şi caută pe unde poate noi fonduri pentru acoperirea deficitului bugetar. Când la Bruxelles sau la Washington, când la Bucureşti sau în altă parte, echipa democratică care guvernează azi Republica Moldova este într-o permanentă căutare de resurse. Şi când te gândeşti că şi ruşii care au promis un credit de 500 mln. de dolari şi-au reevaluat posibilităţile şi promit azi doar 150 de mln de dolari. Şi acest merit îi aparţine fostei guvernări coministe care a rugat frumos Moscova să-şi revadă politica financiară faţă de actuala trupă politică conducătoare de la Chişinău. Mai nou aflu că şi actualul bancher şef al Republicii Moldova rătăşeşte pe undeva şi nu se prezintă la servici. Şi totuşi, mă întreb, dacă povestea cu iniţiativa juveţilor basarabeni de-a disloca consulatele moldoveneşti pe tot cuprinsul României devine reală, ce se poate întâmpla?!
Fără îndoială, GIB-ul basarabean este un fenomen prostatalist pan-moldovenesc din perspectiva declaraţiei asumate. Într-un atare context, autorităţile de la Chişinău vor trebuie să scoată posturi la licitaţie în diplomaţie şi cine ar fi cei mai reprezentativi şi mai prolifici dacă nu chiar tinerii lideri din asociaţiunile studenţeşti din ţară. Şi ce dacă în Cluj locuiesc vreo 2000 de basarabeni, consulat să fie(!) Ce contează legi şi reglementări diplomatice, vise unioniste şi euroatlantiste? Iar prin declaraţia acontată, gibiştii de la Cluj dau bătăi mari de cap şi aşa dezordonatului guvern de la Chişinău. Nici în ruptul capului nu vreau să cred că tinerii vor să să consolideze statalitatea moldavă. Şi nu cred că organizaţia este adeptă a unor basarabeni care spun că ar vota Unirea doar dacă capitala României reîntregite ar fi schimbată la Chişinău. Sper ca unii plini de iniţiativă să nu revendice şi acest subiect ca unul de referinţă în relaţiile dintre cele două maluri.
Ca să ne înţelegem, GIB-ul basarabaean s-a născut în Cluj-Napoca în anul 2002 şi nu este succesorul Ligii studenţilor basarbeni din anii 90, a Asociaţiei Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din România cu sediul la Cluj-Napoca, a Asociaţiei culturale „Basarabia-Bucovina” condusă multă vreme de iluştrii basarabeni Alexe Mare, Virgil Bulat sau Valentina Simionescu.
Totuşi, mă întreb, a fost o naivitate studenţească sau GIB-ul a dat un exces de zel basarabean?