În timpul ultimei ere glaciare, în urmă cu 125.000 de ani, nivelul mărilor şi al oceanelor era cu 8-9,4 metri mai crescut decât în zilele noastre, iar temperaturile de la cei doi poli erau cu 3°C – 5°C mai ridicate decât în prezent, potrivit unui studiu publicat în revista Nature.Acest studiu, realizat de cercetătorii de la universităţile Harvard şi Princeton, publicat chiar în perioada lucrărilor Summitului pentru climă de la Copenhaga, a actualizat estimările celui mai recent raport publicat de Grupul Interguvernamental de Experţi asupra Climei (GIEC), care prevedeau o creştere a nivelului oceanic cu doar 4-6 metri deasupra nivelului actual.
Robert Kopp şi colegii săi au construit un model statistic pe baza a numeroase măsurători efectuate în diferite zone ale globului, deoarece nici creşterea nivelului oceanic din urmă cu 125.000 de ani nu a fost omogenă.
“Am ajuns la o probabilitate de 95%, potrivit căreia nivelul mărilor ar fi atins un nivel superior cu cel puţin 6,6 metri faţă de nivelul actual. Este probabil (67%) ca acest nivel să fie superior cu 8 metri nivelului actual şi improbabil (probabilitate de 33%) ca acesta să depăşească 9,4 metri”, au explicat oamenii de ştiinţă.
Autorii au calculat că în timpul ultimei ere glaciare, nivelul mediu al mărilor a urcat cu 6-9 milimetri pe an, comparativ cu 2 milimetri pe an, în cursul secolului al XX-lea şi, probabil, 3 milimetri pe an, cât s-au înregistrat între 1993 şi 2003.
“Dacă estimările echipei coordonate de Robert Kopp sunt corecte, atunci nivelul de echilibru al mărilor, ca reacţie la o încălzire globală de 1,5°C-2°C, ar fi o creştere de 7-9 metri” comparativ cu nivelul actual, au scris într-un comentariu publicat de asemenea în revista Nature, doi specialişti americani în ştiinţe geologice, Peter Clark şi Peter Huybers.
Reacţia calotelor glaciare faţă de creşterea temperaturilor este un fenomen care se va întinde de-a lungul mai multor secole. Creşterea nivelului mărilor, care ar putea depăşi un metru, la finele secolului, va continua mult timp şi după anul 2100.