Welcome2Cluj.com: 5.05 – 11.05 Şapte evenimente de neratat săptămâna aceasta la Cluj

Site-ul partener Welcome2Cluj.com a realizat o selecție a celor mai importante evenimente programate pentru această săptămână. Iată recomandările site-ului:LUNI – Concert Goran Bregovic – Champagne for Gypsies

DIESEL-GoranBregovich-5Mai2014-01
Concertul lui Goran Bregovic – Wedding and Funeral Band are loc la Sala Sporturilor, de la 20.00,
De ce să mergi?
Cei care il iubesc pe Bregovic stiu ca orice nou show al artistului este o sursa de energie vie și muzică cu totul originală. Spectacolul care va avea loc la Sala Sporturilor « Horia Demian » din Cluj Napoca are, în prim plan, albumul omonim lansat de către Goran Bregovic in 2012.
Este un nou tribut adus de catre Goran Bregovic muzicii țigănești și tuturor artiștilor având originea în această etnie. Pentru că, așa cum insistă de fiecare dată să ne reamintească, țiganii au avut o contribuție importantă la cultura europeană, în special din zona Balcanilor, au adus plusul de culoare, de vitalitate și originalitate de care bătrânul continent avea nevoie.
Marţi – Idiotul, la Teatrul Naţional
Piesa IDIOTUL, după F.M. Dostoievski, va fi pusă în scenă în dramatizarea Annei Stigsgaard și a lui Ștefana Pop-Curșeu, marţi, de la ora 19:00, la Teatrul Național.
idiotul
De ce să mergi?
“Încercarea de a crea un spectacol de teatru pornind de la un roman de anvergură precum Idiotul, fără să îi trădezi sensul sau povestea, a fost o călătorie extraordinară şi complexă – posibilă numai prin dăruirea actorilor şi a întregii echipe. Şi, dacă am trădat, inevitabil, romanul, cred că tocmai această trădare a făcut să fie posibil să îi rămânem fideli: să explorăm întâlnirea dintre Mîşkin, un naiv venit din afară, cu o lume care nu vrea să fie salvată”, spune Anna Stigsgaard.
Sinopsis
Prinţul Mîşkin, personajul principal din romanul lui F.M. Dostoievski, suferă de epilepsie, iar boala l-a ţinut departe, ani de zile, de oameni şi de natură. Când ajunge la un spital din Elveţia, se retrezeşte în sfârşit la viaţă, cu o conştiinţă nouă şi luminoasă a lumii care îl înconjoară. Ca într-un soi de experiment, Dostoievski îl trimite pe acest om naiv şi „pur“, care crede că „frumuseţea va salva lumea“, înapoi într-o Rusie a unei nefericite umanităţi, disperată şi nesigură de propriul destin. Candoarea fragedă a lui Mîşkin schimbă relaţiile dintre bărbaţii şi femeile pe care îi întâlneşte, dar reţeaua acestor relaţii îl cuprinde şi pe el, până la sufocare. Dostoievski ne face să fim părtaşi la acest experiment eşuat, ca şi când noi înşine am fi subiecţii lui, fiinţe umane care nu suntem capabile să vedem nimic în afara propriei noastre condiţii, prizoniere ale propriei noastre mediocrităţi.
Preţul biletelor:
40 lei, 30 lei, 25 lei, 15 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
7,5 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Miercuri- Expoziţia unuia dintre cei mai cunoscuţi pictori germani contemporani Sigmar Polke
sigmar-polke
Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Centrul Cultural German Cluj-Napoca anunţă deschiderea, miercuri, de la 18.00, a expoziţiei Sigmar Polke: Muzică de origine necunoscută. Sigmar Polke (1941-2010) este unul dintre cei mai reprezentativi pictori germani ai secolului XX. Expoziţia Muzică de origine necunoscută va fi deschisă publicului în perioada 7 mai – 22 iunie 2014.
De ce să mergi
Vernisajul va fi urmat, de la ora 19, de o prezentare introductivă a operei lui Sigmar Polke, susţinută de către Wiebke Trunk, curator şi istoric de artă. Pe parcursul expoziţiei, Wiebke Trunk va susţine şi un workshop legat de opera artistului.
Evenimentul face parte din programul festiv dedicat jubileului de 20 de ani al Centrului Cultural German. Sigmar Polke (1941-2010) este unul dintre cei mai reprezentativi pictori germani ai secolului XX. Renumit reprezentant al „realismului capitalist“ a realizat o operă unică din multe puncte de vedere, preocuparea principală a artistului fiind relația dintre realitate și imagine, respectiv dintre artă și cotidian. Importanţa universală a operei sale rezultă şi din interesul pe care marile muzee şi galerii de artă ale lumii i l-au acordat de-a lungul timpului. Astfel, concomitent cu expoziţia de la Cluj, la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) este prezentată expoziţia retrospectivă Alibis: Sigmar Polke, 1963–2010. Expoziţia Muzică de origine necunoscută cuprinde 40 de guașe realizate în anul 1996. Acestea oferă o imagine asupra unei opere unice atât pentru contextul cultural actual, cât și pentru Germania postbelică. Pentru Sigmar Polke fenomenele fizice controlate și cele incontrolabile joacă un rol important, astfel încât constantele schemelor sale de reprezentare se află într-un permanent dialog cu imprevizibilitatea fluidității culorii. În plus, imaginile dobândesc şi o notă poetică datorită unor titluri cu tentă absurdă, aceasta fiind o altă modalitate caracteristică prin care Sigmar Polke își transmite viziunea artistică.

Citiți mai mult AICI

Related posts

Leave a Comment