„Visul de aur al omenirii”, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Expoziţie de afişe politice „Visul de aur al omenirii” la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. În cadrul evenimentului vor fi prezentate aproximativ 30 de lucrări anonime din a doua jumătate a anilor ’80, realizate de tineri artişti, atât ca rezultat al procesului didactic, cât şi ca răspuns la „comanda” tematică de ordin politic. „Visul de aur al omenirii” include tehnici diverse: fotografii peste care s-a intervenit cu culoare, guaşe, desene, colaje sau alte mijloace specifice artelor grafice. Creaţiile fac parte din colecţia de peste 100 de afişe ale secţiei de grafică a Universităţii de Artă şi Design. Vernisajul va avea loc miercuri, 30 aprilie, de la ora 13, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
„Visul de aur al omenirii” surprinde, în special prin afişe, aniversarea unor momente importante din evoluţia sau activitatea Partidului Comunist Român. Reluând polemic dezideratul unei societăţi egalitariste, remodelate după preceptele totalitare ale regimului comunist din România, conceptul curatorial propune implicit o celebrare critică a zilei de 1 mai.

Iniţiativa manifestării aparţine echipei curatoriale, formată din artiştii graficieni Radu Solovăstru, rector al Universităţii de Artă si Design şi Bencze László, cadru didactic in cadrul programului de studii arte plastice-grafică al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca. „Visul de aur al omenirii” propune un dialog între aceste lucrări anonime şi generaţiile trecute sau actuale ale celor interesaţi de cultura perioadei anilor ’80. Expoziţia îşi propune să suscite o problematizare a modurilor de receptate ale unei serii de creaţii originale, care pot fi considerate totodată „comenzi” în sensul impus la acea vreme de Partidul Comunist aflat la putere. Starea de anonimat poate fi privită din această perspectivă ca o altă formă de rezistenţă a artiştilor şi ca un alt fel de protecţie împotriva unei ideologii sau a unor limitări impuse de către cenzură.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 30 aprilie – 11 mai 2014.

Related posts

Leave a Comment