VIDEO Testamentul lui Avram Iancu a ajuns la Cluj. Va fi expus la BCU

Potrivit unui documentar publicat de România liberă, Basiliu Rațiu s-a născut la Turda în 25 decembrie 1783 și a murit cu doi ani înaintea lui Avram Iancu, la 12 decembrie 1870. Liderul Revoluției de la 1848 i-a predat testamentul său canonicului greco-catolic Basiliu Rațiu de care îl lega o strânsă prietenie, consolidată în anii de luptă din Revoluția de la 1848 – 1849 și în perioada care a urmat după.

Figura lui Basiliu Rațiu a căzut într-o uitare nemeritată, însă în epocă el era una dintre figurile principale ale intelectualității românești. El a studiat la școlile din Turda, Aiud, Cluj și Blaj, înainte de a fi trimis cu bursă epis¬copală la Viena, unde a obținut titlurile de doctor în filosofie și în teologie. Basiliu Rațiu a fost hirotonit, în anul 1810, ca preot celibatar, în biserica Sfânta Barbara din Viena. Întors în Transilvania, el a servit ca preot greco-catolic în Ocna Mureș, apoi în Turda, iar în cele din urmă a ajuns în Blaj, unde a fost deopotrivă preot și profesor la Seminarul din Mica Romă. În anul 1848, Basiliu Rațiu a făcut parte dintre liderii Marilor Adunări Naționale din Blaj, întrunite în 30 aprilie, 15 mai și 21 septembrie 1848. De atunci datează prietenia sa cu liderii revoluționari români.

Basiliu Rațiu a rămas fidel atât datoriei sale academice, în condițiile în care a devenit rector al Seminarului Diecezan din Blaj, cât și vocației preoțești, în condițiile în care a devenit canonic, iar după 1853, când bunul său prieten, vicarul foraneu al Silvaniei, Alexandru Șterca-Șuluțiu, a devenit primul mitropolit român unit greco-catolic al Blajului, Basiliu Rațiu a devenit primul prepozit capitular mitropolitan al noii structure ecleziastice. De asemenea, el și-a continuat, până la moarte, activitatea pusă în slujba națiunii române. În anul 1868, Basiliu Rațiu s-a numărat printre semnatarii Pronunciamentului de la Blaj, prin care liderii românilor transilvăneni se pronunțau împotriva Ausleigh-ului, adică transformării Imperiului Austriac în Imperiul Austro-Ungar, cu consecința anexării Marelui Principat al Transilvaniei la Regatul Ungariei.

Pentru poziția sa publică, Basiliu Rațiu a fost pus sub acuzare pentru infracțiunea de înaltă trădare, iar procesul împotriva liderilor români a fost oprit doar la intervenția împăratului Franz Jozef. Basiliu Rațiu s-a stins în 1870, la Blaj, respectat și prețuit de românii ardeleni.

De atunci, testamentul a rămas în posesia membrilor familiei Rațiu, a declarat Indrei Rațiu, cel care a remis Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj valorosul document, împreună cu o mapă plină de înscrisuri referitoare la istoria familiei lui Avram Iancu din Vidra de Sus.

Valoarea istorică a acestui document este inestimabilă, spune directorul bibliotecii clujene, profesorul Doru Radosav.

Avram Iancu a fost una dintre cele mai importante personalități din istoria românilor ardeleni. Crăișorul Munților a murit în 10 septembrie 1872. Unele dintre obiectele lui sunt păstrate la Cluj. Pipa și fluierul lui Avram Iancu se află la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei.

Related posts

Leave a Comment