Verdict final: Dan Voiculescu, zece ani după gratii

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la zece ani de închisoare cu executare. Fondatorul Partidului Conservator a fost judecat în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la opt ani de închisoare în acelaşi dosar. Fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, a fost condamnat la şapte ani de închisoare, potrivit RFI România.La ultimul termen al procesului, Dan Voiculescu a susţinut că rechizitoriul dosarului ICA este “incorect” şi “bazat pe falsuri, nu pe probe”.

Omul de afaceri a declarat că întreaga urmărire penală s-a făcut în lipsa sa, pentru că timp de un an şi trei luni a fost “vânat” de procurori, fără a fi chemat la DNA.

Avocaţii inculpaţilor au înaintat luni aproximativ 40 de cereri, majoritatea fiind respinse de instanţă. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut să fie audiaţi preşedintele Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor incriminate, foştii miniştri ai Agriculturii, Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu pe 26 septembrie 2013 la cinci ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani. Procesul a durat şase ani.

Omul de afaceri a fost acuzat că a achiziţionat imobile şi terenuri subevaluate, la privatizarea ICA. Potrivit DNA, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la circa 60 de milioane de euro.

Related posts

Leave a Comment