Un nou rezultat al investigațiilor ClujToday.ro: Dosarul CNI Coresi se mută de la Cluj la DNA Craiova

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Cluj al DNA au trimis dosarul Companiei Naționale a Imprimerii Coresi la DNA Craiova. Surse judiciare afirmă că există indicii legate de comiterea unor infracțiuni în legătură cu vânzarea sediului Imprimeriei Oltenia. Aceeași ”schemă” ar fi urmat să fie aplicată și la Cluj, unde sediul Imprimeriei Ardealul a fost pus în vânzare. DNA Cluj a fost sesizat de către președintele Uniunii Sindicatelor Tipografilor din România, fostul deputat Mircia Giurgiu, în urma unor investigații publicate de ClujToday.ro.”Am primit o confirmare oficială a faptului că dosarul CNI Coresi va fi instrumentat de procurorii de la DNA Craiova. Aici, la Cluj, din fericire, încă nu s-a produs nici un prejudiciu, pentru că nu a fost vândut încă patrimoniul Imprimeriei Ardealul. La Craiova, însă, lucrurile sunt clare. A fost vândut sediul central al Imprimeriei Oltenia cu prețul de 90 de euro pe metrul pătrat, apoi conducerea CNI Coresi a cumpărat un teren la marginea orașului, într-o râpă, lângă un cimitir, la prețul de 145 de euro pe metrul pătrat”, a spus Mircia Giurgiu.

Actele Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi, care funcționează în subordinea Ministerului Culturii, sunt verificate și de inspectorii Corpului de Control al premierului. ”Vom sesiza în această săptămână și Curtea de Conturi”, a mai spus Mircia Giurgiu.

În momentul declanșării anchetei jurnalistice, conducerea Companiei Naționale a Imprimeriilor Coresi a recunoscut că faptele sesizate sunt reale. Directorul Cni Coresi, Ilie Marius Bogdan, a declarat că vânzarea sediilor și construirea altora, mai mici, reprezintă o modalitate de adaptare la noile condiții ale pieței tipografice, care presupun activități mai restrânse. Surplusul de bani rezultat din aceste tranzacții imobiliare ar fi urmat, potrivit directorului CNI Coresi, să fie investit în retehnologizarea imprimeriilor de stat.

Însă sindicaliștii spun că nu prea există surplus de bani, în condițiile în care conducerea companiei de stat vine ieftin și cumpără scump. Ei propun trecerea acestor imprimerii în patrimoniul consiliilor județene. Deja, autoritățile județene din Cluj și din Oradea și-au manifestat disponibilitatea de a prelua Imprimeria Ardealul din Cluj-Napoca, respectiv Imprimeria de Vest din Oradea.

Related posts

Leave a Comment