Universitățile clujene, principalele motoare ale creșterii economiei locale

Universitățile clujene încearcă să își adapteze oferta la cerințele pieței muncii. Astfel, Universitatea Tehnică a creat un consiliu consultativ din care fac parte reprezentanții a 12 companii. De asemenea, universitatea clujeană are șase masterate tehnice, dezvoltate împreună cu alte companii. Acesta nu este singurul exemplu pozitiv. Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai a anunțat că va avea un nou masterat, în domeniul Business Analytics și Managementul Informațiilor. Acest masterat este dezvoltat în parteneriat cu două companii multinaționale, prezente în Cluj.

Universitățile clujene încearcă să își adapteze programele de studiu la cerințele pieței muncii. Cele mai multe au format consilii consultative, în care sunt prezenți antreprenori, care furnizează informații valoroase despre schimbările permanente produse în economie. Mai mult, există antreprenori și companii care investesc în dezvoltarea unor masterate profesionale, pentru că, în acest mod, crește calitatea pregătirii viitorilor lor angajați. Această soluție a dat rezultate bune, spune prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Daniela Popescu.

Companiile care s-au implicat în parteneriate cu universitățile clujene oferă studenților posibilitatea de a face stagii plătite de practică sau de a se angaja cu jumătate de normă, după cum spun reprezentanții patronatelor.

Parteneriatul dintre mediul academic și cel economic presupune și transferul tehnologic dinspre cercetători spre producție. Un bun exemplu în acest sens este oferit și de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, care oferă consultanță fermierilor. Există și proiecte de cercetare care sunt finanțate de companii private. Specialiștii în educație superioară afirmă că, prin astfel de parteneriate, universitățile au evitat situația în care ar fi devenit simpli furnizori de resurse umane pentru mediul economic. În plus, aceste parteneriate sunt avantajoase pentru toate părțile implicate: companiile își găsesc angajați bine pregătiți, absolvenții pot lucra în domeniile pentru care au studiat, iar universitățile obțin resursele necesare pentru a genera cunoaștere. 

Related posts

Leave a Comment