
Uniunea este gata să contribuie cu un ajutor imediat de X miliarde de euro pentru anii 2010 – 2012, se arată într-un document procurat de Agenţia France Presse. Cotidianul Financial Times Deutschland de duminică pretinde citand surse diplomatice că acest X s-ar situa între un miliard şi trei miliarde de euro şi că UE le cere ţărilor dezvoltate să anunţe fiecare în parte cu cât contribuie la un asemenea ajutor.Textul acestui proiect al Uniunii Europene urmează să fie discutat la viitorul summit european, prevăzut să se desfăşoare în cursul acestei săptămâni, în zilele de joi si vineri, în paralel aşadar cu Conferinţa ONU asupra climatului de la Copenhaga.
Europenii vor să dea exemplu, considerând că în cazul unui acord mondial obţinut, aşadar cum se speră, în capitala daneză, acesta va intra în vigoare abia din 2013. Ambiţia UE este de a merge repede şi de a impune ideea unui ajutor imediat, botezat în text „fast start”, aplicat încă din 2010 şi acoperind anii 2010, 2011 şi 2012.
Trebuie spus că ajutorul acordat ţărilor sărace în vederea unei dezvoltări economice puţin poluante şi adaptării lor la consecintele dezastruoase ale schimbarilor climatice este una dintre marile mize ale negocierilor de la Copenhaga.
Conferinţa ONU din capitala daneză ar trebui să ajungă la un acord global pentru perioada de după 2012, dată la care expiră acordul de la Kyoto.
UE a fixat la o sută de miliarde de euro pe an nevoile de finanţare, permiţând ţărilor sărace să faca faţă efectelor încălzirii planetei în perioada 2013 – 2020. Cu toate acestea, liderii unor ţări dezvoltate sunt de părere că nu trebuie aşteptat anul 2013 pentru a veni în ajutorul ţărilor sărace sau în curs de dezvoltare, ci că trebuie ca acestea să fie incitate financiar de pe acum, să răspundă la sfidarea climatică. De unde necesitatea planului pus la punct de UE.