
Imprimanta 3D creată la Cluj se numește The Bug 3D Printer. Eugen Guțiu spune că imprimantele 3D au fost inventate de câteva decenii, iar prima imprimantă pe care a construit-o, împreună cu doi colegi, a fost ansamblată în 2014.
”Original gândite pentru a fi folosite în realizarea de prototipuri și de matrițe, imprimantele 3D au majorul avantaj de a fi libere de orice constrângeri când vine vorba de formele pieselor ce se pot realiza pe ele. O formă complex din plastic care, prin metode clasice de așchiere, ar trebui să fie realizată pe un centru de prelucrare cu comandă numerică în valoare de sute de mii de euro, poate fi turnată strat cu strat pe o imprimantă de 350 de euro fără problem. Libertatea de proiectare pe care ne-a oferit-o prima imprimantă ne-a convins că folosirea 3D printingului este calea de urmat pentru ateliere de design, proiectare și creație. Ca bonus, imprimantele 3D se multiplică singure”, spune Eugen Guțiu.
El spune că imprimanta create la Cluj are ca piesă centrală un microcontroller Arduino, alimentat cu software open-source. Imprimanta 3D are o putere electrică de 100W, iar dimensiunile ei sunt 30x30x50 cm. Imprimanta poate lucre simultan cu mai multe extrudere. Membrii echipei spun că imprimanta cu aceste dimensiuni poate realiza elementele unei mâini protetice sau corpul unui carburator ori un prototip de carcasă de telefon mobil. Prețul unei asemenea imprimante este de doar 1.500 de lei. Membrii echipei care a realizat imprimanta sunt Vlad Rădoescu, Alex Capra și Eugen Guțiu. Ei adaugă că, în prezent, lucrează la realizarea unui extruder care să nu utilizeze plasticul, ci și ciocolata.
”Acest extruder este deocamdată în stadiul de proiect, însă sperăm să fie gata în 2-3 săptămâni. Ar fi foarte frumos să facem o piesă de ciocolată așa cum ne dorim”, a mai spus Eugen Guțiu.