
Un vin bun este unul dintre ingredientele necesare pentru o masă de revelion reușită. Dacă până acum două decenii, opțiunile pentru cei mai mulți dintre români se rezumau la variantele vin alb sau vin roșu, după anul 2000, tot mai mulți dintre ei au reușit să își formeze gusturi și în acest domeniu. Iar în ultimii ani, ei au reușit să redescopere farmecul unor soiuri autohtone, care au potențialul de a se impune și pe piețele din străinătate.
După ce, ani la rând, românii au fost curioși și au cumpărat vinuri din Franța, Italia, Portugalia, Spania, Argentina ori Australia, acum ei încep să redescopere podgoriile valoroase de la noi din țară, spun proprietarii de crame din Cluj. Și asta cu atât mai mult cu cât mai multe podgorii plantate cu soiuri excelente vor intra pe rod din 2013, deci cantitatea de vin de calitate superioară originar din România va crește pe piața internă.
Vinurile românești au un potențial imens, spune somelierul Marian Timofti. El spune că proprietarii de podgorii s-au maturizat și au învățat să mizeze pe soiurile cu adevărat valoroase. Iar acest lucru reiese și din faptul că a sporti semnificativ ponderea vinurilor seci, a adăugat Marian Timofti.
Specialiștii spun că în România se află nucleele genetice ale unor soiuri importante, lucru care sporește valoarea acestora. De exemplu, Tămâioasa Rose, care este produsă doar în zona Segarcea, în timp ce Feteasca Regală este originară din Podișul Târnavelor. Pe lista vinurilor de calitate produse în România se mai află Șarba, Băbeasca, diferite tipuri de Fetească și de Tămâioasă, dar și unele soiuri locale, precum Pleibanos din Aiud ori Cardinal și Episcopal din Ciumbrud.