UDMR mizează pe transilvanism – Hunor Kelemen a primit o nou mandat de președinte

Vicepremierul Hunor Kelemen a fost reales în funcția de președinte al UDMR, la cel de-al 16-lea congres al acestei formațiuni politice, organizat la Timișoara. El a ales să promoveze un discurs transilvanist.

”Astăzi, alegerea să trăim pe pământul natal nu poate fi strict o cerință morală. Trebuie să facem această țară un loc în care merită să trăiești. Pe lângă cadrul instituțional de păstrare a identității și a siguranței din punct de vedere legal trebuie să îmbunătățim condițiile privind calitatea vieții, calitatea serviciilor publice, trebuie să formăm țara în așa fel încât maghiarii să rămână aici și da, dragi prieteni, acest lucru depinde mai presus și înainte de toate de noi.

Nimeni altcineva nu va face această treabă în locul nostru. În acest demers este nevoie de toată lumea.

Trebuie, așadar, să creăm acele condiții, care duc spre îmbunătățirea calității vieții, care asigură locuri de muncă și un venit decent, grijă față de cei aflați la nevoie, iar pentru generațiile tinere oferă cunoștințe competitive, care oferă siguranță și o speranță puternică în sensul în care acea țară, la a cărei construcție contribuim și noi, să asigure un trai bun și să fie o țară bună și pentru copiii și nepoții noștri. O țară bună în care ne putem alege liber modul de viață, ale cărei rădăcini cresc din tradițiile noastre, dar ale cărei ramuri se îndreaptă spre viitor. O țară bună, care consideră că înțelegerea și acceptarea reciprocă sunt mai importante decât dezordinea și excluderea constantă. O țară în care e bine să trăim, pentru că vom putea ridica iubirea aproapelui nostru deasupra urii.

Împărțim acest pământ cu români, sași, șvabi, evrei, romi și cu toate celelalte naționalități care trăiesc aici și, deși în trecut ne-au despărțit multe, nu vrem să impunem trecutul în locul viitorului. Acordăm respect și cerem respect.

Datele Recensământului ne arată că, în ultimul deceniu, mulți – după standardele noastre chiar foarte mulți – au ales să emigreze. Acest grad ridicat de mobilitate geografică afectează toate popoarele, națiunile din regiune, deoarece în Europa de Vest și de Nord standardele de trai și salariile sunt, încă, mai bune.

Este datoria noastră de a-i reprezenta cât mai bine cu putință pe cei care au rămas aici și îi așteptăm acasă pe cei care n-au părăsit țara cu intenția de a rămâne definitiv în străinătate.

Desigur, îi reprezentăm și pe cei a căror identitate este parțial legată de limba și cultura maghiară. Trebuie să întărim în rândul lor ideea că aici în țară o dublă identitate, maghiară și română deopotrivă, este o parte naturală a unei persoane.

Toate acestea provin din valorile transilvane. Din acea ideologie – dacă pot să denumesc transilvanismul o ideologie – care depășește frazele goale atât de stânga, cât și de dreapta și care unește, nu desparte oamenii care trăiesc aici. Din acel transilvanism, care spune că putem să luăm decizii responsabile la problemele noastre fără să luăm nimic de la nimeni. Din acel transilvanism, care a crescut, aici, la periferia Europei, dar mereu și-a îndreptat ochii spre Vest și își consideră ca moștenire fundamentală tradiția iudeo-creștină.

Da, aceasta înseamnă și pragmatism, care pune gândirea rațională, rezonabilă, în locul sentimentelor exacerbate. Nu vrea să fie mai presus de nimeni, dar nici nu acceptă ca vreo autoritate a statului să comită abuzuri împotriva noastră”, a declarat Hunor Kelemen, la Timișoara.

Related posts

Leave a Comment