Tinerii din satele Transilvaniei merg azi la stropit

Unul dintre cele mai interesante obiceiuri pascale din Transilvania este cel al stropitului sau udatului. Este vorba de un obicei care a fost adus de saşi, în Evul Mediu, dar care a fost preluat apoi şi de alte comunităţi, inclusiv de maghiari şi de români.

Stropitul sau udatul se petrece în a doua zi de Paşte. Tinerii se adună în cete şi încep să colinde pe la case. Acolo unde se află tinere femei sau fete de măritat, tinerii le stropesc cu apă sau cu parfum, în timp ce rostesc o poezioară prin care doamnele sau domnişoarele sunt asemuite cu nişte flori. Această tradiţie este un bun prilej de socializare, mai ales în sate. Obiceiul era practicat în vechime atât de oamenii de rând, cât şi de membrii aristocraţiei, spune istoricul Leonard Horvath.

 

În prezent, în multe sate sau în oraşe, ziua de stropit se încheie cu o petrecere la care se adună zeci sau sute de tineri. Etnologii spun că stropitul sau udatul era un ritual cu un triplu rol. În primul rând, era un rit de purificare de Paşte. Apoi, era un rit de trecere, pentru că tinerii care mergeau la stropit deveneau membri cu drepturi depline ai comunităţii. Iar în al treilea rând, era un rit de fertilitate.

Related posts

Leave a Comment