Copiii care fac dializă au ocazia să își petreacă împreună sfârșitul de an, în cadrul unei tabere organizată în complexul hotelier Univers T, aflat în proprietatea Consiliului Județean Cluj. Această tabără va reuni copii din toată țara și va dura până în data de 3 ianuarie.”Tabăra va fi găzduită de către Hotel „Univers T”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, fiind organizată în parteneriat şi în beneficiul Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta” din Cluj-Napoca, care îngrijeşete 35 de copii şi tineri cu insuficienţă renală cronică, trataţi prin hemodializă, dializă peritoneală şi transplant renal, proveniţi din judeţul Cluj şi alte 11 centre de dializă din România”, spun organizatorii taberei.
„Pentru aceşti tineri şi copii aflaţi în grea suferinţă este un prilej de a îşi petrece sfârşitul anului împreună, ca într-o familie. Am reuşit ca, împreună cu Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie să aducem puţină bucurie acestor copii, acum la sfârşit de an”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
Evenimentul este unul unic la nivel național. El urmărește crearea unei atmosfere de sărbătoare pentru copiii care sunt dependenți de dializă. Tratamentul necesar pentru toți cei 35 de copii va fi asigurat, pe durata taberei, de Clinica de Hemodializă Fresenius din Cluj-Napoca. De asemenea, personalul Univers T a decis să se implice voluntar în organizarea taberei, pentru a reduce costurile legate de acest eveniment și care sunt plătite din bugetul Consiliului Județean Cluj.
Evenimentele de acest fel au deja tradiție. În vară, unii dintre copiii care suferă de dializă au fost transportați cu avionul pe litoralul românesc tot pentru o astfel tabără.
”Insuficienţa renală cronică este o afecţiune degenerativă care distruge organismul progresiv datorită faptului că, bolnavului afectat de această boală nu îi mai funcţionează rinichii. Hemodializa sau dializa peritoneală sunt metode de compensare a lipsei funcţiei renale. Pacientul care face hemodializă trebuie să se deplaseze de trei ori pe săptămână la un centru de dializă pentru ca, timp de 4 ore, prin intermediul unor aparate speciale, să se încerce curăţarea sângelui de toxinele acumulate. Acest proces complex are însă multiple efecte secundare: hipertensiune arterială (datorită faptului că o treime din cantitatea de sânge a organismului se află pe tot pracursul dializei în afara corpului), afectarea sistemului osos, eliminarea haotică din organism a unor vitamine şi proteine vitale, calcifieri, tromboze venoase etc. Rata de supravieţuire a pacienţilor cu insuficienţă renală cronică, copii şi tineri, depăşeşte arareori 7 ani de la momentul diagnosticării acestei afecţiuni”, explică medicii care însoțesc copiii aflați în tabără. Pe termen lung, cea mai potrivită metodă pentru a combate insuficiența renală cronică est transplantul, iar unul dintre cele mai performante centr medicale ce oferă această procedură este tocmaia Institutul de Urologie și Transplan Renal din Cluj.