
Trupe pentru menţinerea păcii din România şi Ungaria, precum şi din Armenia şi Azerbaidjan ar putea fi desfăşurate în Nagorno-Karabah dacă se va semna unui acord în acest sens, consideră directorul Centrului azer pentru inovaţie şi tehnologie politică.Expertul subliniază că fortele din aceste ţări au fost antrenate „pentru a participa la operaţiuni pentru menţinerea păcii, în locurile fierbinţi din lume'”, potrivit Georgian Daily, .
Pe de alta parte, Moscova a cerut Adunarii Generale a ONU să încheie un acord cu Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC) similar celui semnat între Organizaţia Naţiunilor Unite şi NATO în septembrie 2008. Un astfel de acord ar permite membrilor OTSC (şapte foste republici sovietice) să participe la misiuni internaţionale pentru menţinerea păcii.
Această acţiune a atras mai puţină atenţie dect decizia Dumei de Stat de a aproba o lege care îi acordă Kremlinului dreptul de a trimite forţe militare în străinătate, dar şi acest proiect ar putea permite ca mai mulţi soldaţi ruşi să servească în afara graniţelor ţării lor, în prima instanţă în Caucazul de Sud, dacă se va găsi o soluţie la conflictul din Nagorno Karabah.
La începutul acestei luni, un analist de la Baku a sugerat ca forţele ruse nu pot participa ca atare la menţinerea păcii în şi în jurul regiunii Nagorno-Karabah, din cauza implicării Moscovei în procesul de negociere. Dar, dacă Adunarea Generala a ONU va aproba cererea rusă şi un acord cu OTCS, Guvernul de la Moscova ar putea invoca faptul ca eventuali soldaţi trimişi ca trupe de menţinere a păcii în Caucazul de Sud nu vor fi in calitate de ruşi, ci membri ai unei forţe OTSC aprobate de ONU.
Impactul unei astfel de acţiuni, percepute de unele părţi implicate în conflictul din jurul Nagorno-Karabah ca o ocolire a regulilor, nu este clar, potrivit cotidianului georgian.