Statul nu mai încurajează firmele să angajeze şomeri

Până anul trecut, în martie, patronii care creau locuri de muncă şi angajau şomeri, primeau 4.000 de lei pentru fiecare persoană în parte. Condiţia era ca firmele să îi păstreze pe angajaţi minimum trei ani.Într-un an în care tot mai mulţi români sunt ameninţaţi de şomaj, statul nu face aproape nimic ca să încurajeze angajarea lor. Firmele nu mai primesc facilităţi pentru încadrarea în muncă a persoanelor aflate în şomaj. Patronii care pot beneficia, totuşi, de unele facilităţi, trebuie să angajeze fie tineri absolvenţi, fie şomeri cu vârste peste 45 de ani.
Până anul trecut, în martie, patronii care creau locuri de muncă şi angajau şomeri, primeau 4.000 de lei pentru fiecare persoană în parte. Condiţia era ca firmele să îi păstreze pe angajaţi minimum trei ani.
În acest an de criză, patronii pot primi unele facilităţi dacă angajează şomeri care au peste 45 de ani ori sunt unici întreţinători de familie. Firmele sunt scutite, timp de 12 luni, de plata contribuţiei la şomaj şi primesc, lunar, pentru fiecare salariat, 523 de lei. În schimbul acestor stimulente, firmele le asigură angajaţilor un loc de muncă cel puţin doi ani.
Dacă o firmă dă afară un angajat înaintea expirării celor doi ani, aceasta este obligată să restituie banii primiţi, plus dobânda de referinţă a BNR.
Statul mai acordă beneficii şi pentru angajarea absolvenţilor. Practic, societăţile care oferă locuri de muncă absolvenţilor de instituţii de învăţământ, nu mai plătesc contribuţia la şomaj timp de un an. În plus, în funcţie de studiile angajatului, firmele primesc, lunar, între 523 şi 785 de lei pentru fiecare salariat în parte. Mai grav este că, în 2010, numai de la stat ar putea fi disponibilizaţi o sută de mii de oameni şi nu se ştie câţi dintre ei se încadrează în categoriile menţionate mai sus.

Related posts

Leave a Comment