Sportul bănăţean într-o expoziție la Sala Sporturilor “Constantin Jude” din Timişoara

Inventatorul  timișorean, inginerul Remi Rădulescu, a inaugurat, recent, la Sala Sporturilor “Constantin Jude” din Timişoara, o expoziţie dedicată sportului bănăţean, având caracter permanent.

Expoziția cuprinde 71 de tablouri, nouă vitrine cu 150 de piese şi aminteşte 500 de nume de mari sportivi care s-au născut în Banat, cum au evoluat în sportul bănăţean şi au adus glorie sportului românesc, mai ales în competiţiile internaţionale, conform Agerpres.  Printre altele expoziția prezintă și Societatea de Luntrişoare din Timişoara înfiinţată în 1864, printre primele din Europa, când studenţii timişoreni au adus canotajul pe Bega.

Din portofoliul expus nu lipsesc înotătorul american Johnny Weissmuller (alias “Tarzan”), născut la Timişoara, marile gimnaste Lavinia Miloşovici, Teodora Ungureanu şi Simona Amânar-Tabără, atleta Iolanda Balaş, cluburile de fotbal timişorene “Chinezu” (înfiinţat în 1910) şi “Ripensia”, multiple campioane ale României, dar şi “Politehnica” Timişoara, fondată  în 1921. În galeria expoziţională sunt prezente şi cluburile de şah din Banat, care au adus titluri de campioni naţionali, iar în 1998 chiar Cupa Campionilor Europeni. Totodată, apar şi renumiții fotbaliştii bănăţeni precum Dorinel Munteanu şi Miodrag Belodedici, multiplul campion mondial la box, Francisc Vaştag, sau Vasile Mariuţan, de zece ori campion naţional la box şi o dată vicecampion european.

Expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu, pe care inginerul Remi Răduleascu l-a conceput în anul 2015, când a fondat şi Societatea Inventatorilor din Banat. Atunci erau importante două proiecte, fondarea la Timişoara a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii “Traian Vuia” şi a unui muzeu despre “Performanţe bănăţene din toate timpurile şi din toate domeniile'”, reliefat în patru mari expoziţii. Prima deschisă, permanentă, a fost inaugurată în 2018, în incinta Casei Tineretului. În 2020 a urmat “Expoziţia tehnicii bănăţene ante-decembriste”, în aceeaşi locaţie, iar anul acesta, la Sala Sporturilor “Constantin Jude”, a fost inaugurată “Expoziţia sportului bănăţean”.

Inginerul timişorean lucrează ]n prezent la cea de-a patra expoziţie din cadrul proiectului, dedicată “Culturii Bănăţene”, în perspectiva anului Timișoara 2023. Remi Rădulescu spune că, deşi este într-un stadiu avansat cu această expoziţie, cu 200 de repere din cultura bănăţeană, își pune problema lipsei spaţiilor expoziţionale în care să o monteze.

(foto: Agerpres)

Related posts

Leave a Comment