Specialiștii RoGBC: Silicon Valley al Transilvaniei va fi un oraș verde

Viitorul Silicon Valley al Transilvaniei, Cluj Innovation City, va fi construit cu ajutorul unor tehnologii noi, care vor duce la un impact redus asupra mediului înconjurător. Clădirile care vor fi construite vor putea fi certificate drept clădiri verzi.Proiectul Cluj Innovation City va îmbina abordarea ecologistă cu noile tehnologii. Clădirile care vor fi construite în noul Silicon Valley al Transilvaniei vor folosi pentru iluminat leduri cu consum redus de energie. Clădirile vor avea panouri fotovoltaice, iar apa de ploaie nu va ajunge în sistemul de canalizare, ci va fi filtrată și folosită pentru toalete sau pentru irigarea spațiilor verzi. Astfel, acest proiect are toate șansele să devină un adevărat oraș al viitorului, spune președintele Romania Green Building Council (RoGBC), Steve Borncamp. ”Sugestia mea este ca acest concept să fie promovat de la bun început și să fie implicați toți profesioniștii din IT, un domeniu în care este folosită multă energie și care necesită un spațiu de muncă cu înaltă productivitate. Cred că acest proiect poate deveni un exemplu fantastic”, a declarat Steve Borncamp.

Firmele care vor promova ideea de clădiri verzi vor avea cheltuieli mult mai mici de întreținere, spun consultantul Alexandra Stoica, managerul DAS Group. Și asta pentru că toate clădirile verzi beneficiază de tehnologii care presupun un consum redus de energie, precum ledurile, sunt bine izolate din punct de vedere termic, iar o parte a energiei este produsă de pompele de căldură ori de panourile fotovoltaice ori solare.

Proiectul Cluj Innovation City sau Silicon Valley al Transilvaniei este promovat de clusterul Cluj IT, de universitățile din Cluj, dar și de administrația publică.

Related posts

Leave a Comment