SUA şi Rusia au convenit, în urma discuţiilor purtate la Geneva, că regimul de la Damasc trebuie să predea în maximum o săptămână o listă cu armamanetul său chimic, în caz contrar urmând să fie demarată o acţiune militară împotriva Siriei, cu acceptul ONU şi, implicit, al Rusiei. Comunitatea internaţională a salutat, sâmbătă, acordul ruso-american dintre John Kerry şi Serghei Lavrov, ce vizează distrugerea întregului arsenal chimic de care dispune Bashar al-Assad. Update: Regimul Bashar al-Assad a salutat, duminică, acordul dintre Rusia şi Statele Unite, afirmând că este „o victorie a Siriei obţinută cu ajutorul prietenilor ruşi”, potrivit www.rfi.ro.Siria a salutat acordul dintre cele două mari puteri, care îi conferă o perioadă de respiro în contextul internaţional, dacă respectă calendarul propus privind prezentarea, iar apoi predarea pentru distrugere a armelor chimice.
„Salutăm acest acord. Pe de o parte, îi ajută pe sirieni să iasă din criză, pe de alta, a permis evitarea unui război împotriva Siriei desfiinţând argumentele celor care voiau să îl declanşeze”, afirmă ministrul sirian al Reconcilierii, Ali Haidar, într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA Novosti.
„Este o victorie a Siriei obţinută graţie prietenilor noştri ruşi”, adaugă ministrul sirian.
Sâmbătă, secretarul american de stat John Kerry anunţa că, în urma discuţiilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, „Statele Unite şi Rusia sunt de acord cu o rezoluţie a Naţiunilor Unite care va prevedea recurgerea la forţă, dacă Bashar al-Assad nu respectă planul de predare a arsenalului chimic”.
La scurt timp, comunitatea internaţională a salutat acordul ruso-american. Marea Britanie, Franţa şi Germania s-au arătat mulţumite de condiţiile acordului, anunţând că aşteaptă aplicarea deplină a acestuia.
Poziţii similare au fost exprimate şi de secretarii generali al Naţiunilor Unite şi NATO, Ban Ki-moon şi Anders Fogh Rasmussen, dar şi de lidera diplomaţiei europene, Catherine Ashton. Cu toţii au afirmat, sâmbătă, că acordul ruso-american privind eliminarea armelor chimice siriene trebuie să fie respectat „fără rezerve”.
Rebelii nu renunţă la luptă
Generalul Selim Idriss, liderul organizaţiei insurgente Armata Siriană Liberă (ASL) care luptă de mai bine de doi ani împotriva lui Bashar al-Assad, a respins termenii acordului ruso-american afirmând că forţele rebele nu vor renunţa la luptă până când al-Assad nu va pleca din fruntea statului.
Cel puţin 100.000 de oameni au murit în Siria de la începutul revoltei anti-guvernamentale din martie 2011.
În presupusul atac chimic din 21 august au murit până la 1.400 de oameni, conform SUA.