În comparaţie cu alte legume, bamele sunt sărace în proteine şi în hidraţi de carbon.În compensaţie, o porţie de bame asigură organismului 20% din necesarul zilnic de vitamina C. În compoziţia acestor legume mai intră şi betacaroten, potasiu şi fibre.
Unii preferă bamele ca pe o delicatesă culinară, alţii le consumă în timpul unei cure de slăbire, deoarece ele furnizează organismului doar 40 de kilocalorii la 100 de grame.
Mai mult, vitaminele A şi C din compoziţia bamelor încetinesc arteroscleroza. De aceea, la consumatorii de bame riscul unui infarct sau al unui accident vascular este mult mai redus decât la cei care evită meniurile cu bame.
O dietă cu bame e benefică şi în tratamentul unor afecţiuni respiratorii: laringite, traheite şi bronşite.
Ghimbirul nu este doar un condiment foarte apreciat în bucătăria asiatică, ci şi un remediu pentru afecţiuni cronice care se acutizează în anotimpul rece: artrita reumatoidă, astmul, stările febrile.
Efectul antiinflamator al ghimbirului este valabil la toţi reumaticii sau la persoanele cu probleme respiratorii care consumă zilnic câte o felie de ghimbir în salate de crudităţi, în supe sau în ciorbe, mai ales pe timp de iarnă.
Porumbul fiert, bogat în minerale, este foarte eficient în terapia antiviroze. De asemenea, busuiocul adăugat în salate de crudităţi sau compoturi, scorţişoara amestecată cu miere (câte o linguriţă din fiecare) şi propolisul în amestec cu miere şi miez de nucă (în cantităţi egale) combat virozele.