Căpușele trăiesc afară în iarbă, copaci, grămezi de frunze sau arbuști. Sunt atrase de oameni și de animalele acestora, iar mușcăturile lor sunt de obicei inofensive. Însă există cazuri în care ele pot produce reacții alergice, și în unele situații pot transmite boli către persoanele sau animalele pe care le-au mușcat. În astfel de situații, o mușcătură de căpușă poate deveni foarte periculoasă sau chiar fatală.
Află cum poți să previi mușcăturile de căpușă, ce poți face odată ce ai fost mușcat de acestea, care sunt simptomele și riscurile la care te expui și cum te poți trata.
Simptomele mușcăturii de căpușă
Acestea sunt de obicei inofensive și pot să nu producă vreun simptom. Însă, dacă ești alergic la mușcăturile de căpușă, poți experimenta:
- durere sau umflătură în zona afectată
- o iritație
- o senzație de arsură în locul mușcăturii
- beșici
- dificultăți în a respira în cazul unei mușcături severe.
Unele căpușe pot purta cu ele boli ce pot fi transmite atunci când mușcă. Bolilele transmise de căpușe prezintă numeroase simptome și de obicei acestea apar în primele zile sau până la câteva săptămânii după ce a avut loc mușcătura. Printre simptomele posibile se numără:
- roșeața sau o iritație în zona afectată
- iritație pe întreaga suprafață a corpului
- gât înțepenit
- dureri de cap
- greață
- slăbiciune în întreg corpul
- dureri musculare sau articulare
- febră
- frisoane
- noduri limfatice umflate.
Pot apărea și alte probleme sau boli?
Căpușele pot transmite boli către gazda umană și printre acestea se numără și boli foarte periculoase. Este important să mergi la un medic specialist după ce ai fost mușcat de o căpușă, chiar dacă nu prezinți vreun simptom.
- Boala Lyme sau borelioza este o afecțiune transmisă prin mușcătura de căpușă infectată de bacteria Borrelia Burgdorferi ce necesită tratament antibiotic.
- Tularemia este o infecție cauzată de bacteria Francisella tullarensis ce poate fi tratată cu streptomicina sau gentramicina (intravenos sau intramusuclar).
- Erhlichioza este o boală infecțioasă produsă de bacterii numite erlichii ce poate fi tratată cu antibiotice, însă în unele cazuri poate fi fatală.
Cum tratezi mușcătura de capușă?
Cel mai important lucru atunci când ai fost mușcat de o căpușă este sa o îndepărtezi. Poți face acest lucru cu un dispozitiv special sau cu o pensetă. Prinde căpușa cât mai aproape de supafața pielii, trage direct de aceasta, îndepărtând-o din piele. Încearcă să nu îndoi sau să învârți căpușa atunci când o îndepărtezi din piele. După ce faci acest lucru, verifică să vezi dacă mai există părți din căpușă rămase în zona afectată. Dacă este cazul, îndepărtează-le și pe acestea. Curăță zona folosind săpun și apă.
După ce ai îndepărtat căpușa, introdu-o în alcool sanitar și apoi într-un recipient bine sigilat. Este recomandat să mergi la un medic cât mai repede posibil pentru a vedea dacă ai nevoie să urmezi vreun tratament. În funcție de zona în care ai fost mușcat și de locul în care te afli, există diferite riscuri la care te expui în urma unei mușcături de căpușă. Află care sunt riscurile, complicațiile și ce poți face după ce ai fost mușcat de o căpușă doar de la un doctor specialist.
Ce poți face pentru a preveni mușcăturile de căpușă?
Prevenirea mușcăturilor de căpușă este cea mai eficientă metodă de a evita bolile purtate și transmise de acestea. Pentru a te proteja:
- poartă haine ce îți acoperă mâinile și picioarele atunci când te afli în zone de pădure sau cu iarbă, mai ales dacă știi că în acestea sunt frecvent întâlnite căpușe
- mergi pe mijlocul potecilor atunci când te afli în drumeții
- folosește o soluție anti-căpușe
- folosește permetrina cu o concentrație de 0,5% pe hainele și echipamentul cu care călătorești
- fă un duș sau o baie cu aprox. două ore înainte de a merge afară
- verifică-ți pielea în zone predispuse mușcăturilor de căpușă (brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor și în păr) dacă ai mers în spații frecventate de acestea.
De obicei, durează aprox. 24 de ore pentru o căpușă să transmită o boală persoanei pe care a mușcat-o din momentul mușcăturii. Cu cât identifici și elimini mai repede căpușa, cu atât scad riscurile apariției vreunei boli.