Servicii sociale de calitate în Râciu

Comuna Râciu a devenit celebră în toată România pentru o inițiativă plină de curaj. Este vorba de crearea și dezvoltarea primei școli profesionale cu profil agricol, apărută ca urmare a unui parteneriat între autoritățile locale și o universitate de elită. Este vorba de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Însă investițiile în domeniul educațional și în cel cultural nu se rezumă la această școală. ”Noi ne dorim ca toți copiii și tinerii din Râciu să aibă posibilitatea de a rămâne lângă familiile lor. Însă putem face acest lucru doar dacă le oferim condițiile necesare”, spune primarul Ciprian Belean.

Investiții în educație

Una dintre prioritățile echipei conduse de primarul PNL al comunei Râciu, Ciprian Belean, a fost modernizarea sistemului educațional din comunitate.  ”În Râciu, am reușit să modernizăm în acest mandat sala de sport. La Sânmărtin, am reușit să reabilităm curtea interioară a școlii și să modernizăm terenul de sport sintetic la standarde înalte. La Ulieș, am reușit să modernizăm terenul de sport. Cu ajutorul fondurilor europene, prin PNRR, am programat o investiție de 1,1 milioane de euro, în eficientizarea energetică a școlilor. Vom avea standarde foarte ridicate în școli. Am mai câștigat și o finanțare suplimentară, în valoare de 250.000 de euro, pentru dotarea școlilor, de la mobilier la table inteligente. Vorbim de cea mai mare investiție din istoria comunei Râciu în modernizarea sistemului de educație”, spune primarul Ciprian Belean.

Nu doar copiii de vârstă școlară se bucură de atenția primarului Ciprian Belean, ci și cei de vârstă preșcolară. Administrația locală a decis înființarea unei grădinițe cu program prelungit în satul Râciu. Datorită acestei inițiative, există siguranța că micuții locuitori ai comunei sunt bine îngrijiți, iar părinții și bunicii lor pot să își planifice mai bine timpul pe care îl au la dispoziție.

Școală profesională de elită

Școala profesională din Râciu este considerată drept un model de bune practici în toată țara. În prezent, există o clasă pentru fiecare generație. Școala va fi modernizată din această vară, cu ajutorul fondurilor europene. În viitor, dacă va exista nevoia, această școală va putea fi completată și cu clase de liceul dual. ”Învățământul dual cunoaște o mare dezvoltare în toată Europa. Noi oferim acest tip de învățământ la nivelul școlii profesionale, în sensul că elevii noștri primesc deopotrivă pregătire teoretică și practică de nivel înalt. Suntem dispuși să investim în continuare în Educație, în funcție de necesitățile concrete”, spune primarul Ciprian Belean.

O inițiativă importantă este și dotarea comunei cu două microbuze școlare noi, destinate transportului elevilor. ”Avem o finanțare europeană în valoare de 400.000 de euro. Microbuzele școlare sunt electrice și vor veni din toamnă. Prin faptul că vom avea microbuze electrice, vor reduce foarte mult costurile de operare”, mai spune primarul PNL, Ciprian Belean.

Investiții în cultură

Una dintre cele mai bune modalități de promovare a unei comunități este prin intermediul operelor de artă. De aceea, Râciu a găzduit în vara anului trecut o frumoasă tabără de pictură, care a reunit uneii dintre cei mai talentați artiști plastici. Inițiativa i-a aparținut sculptorului Gheorghe Pop, un artist plastic cu o bună reputație în România.

O altă inițiativă, realizată în parteneriat cu o asociație culturală, a rezultat în obținerea unei finanțări europene în valoare de 40.000 de euro. Acest proiect a însemnat promovarea tradițiilor locale, precum Târgul de Sfântul Ilie, Fiii Satului Ulieș și Fiii Satului Coasta Mare.

O altă asociație culturală a obținut o finanțare nerambursabilă de la Consiliul Județean Mureș pentru organizarea festivităților de Sfânta Marie Mică, iar aceste finanțări au permis bugetului local să facă economii serioase în organizarea acestor evenimente publice.

Primăria comunei Râciu a organizat și Hora Unirii la săniuș, un eveniment care a celebrat Unirea Transilvaniei cu Regatul României. Corul din Râciu a colindat Familia Regală la Săvârșin. ”Mulțumesc Familiei Regale a României, în special Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, care mi-a făcut această imensă de onoare de a mă include printre invitații Săi”, spune Ciprian Belean.

Nu doar cultura tradițională s-a bucurat de atenția autorităților locale. În Râciu, au fost organizate reprezentații ale unui teatru rural, în aer liber, care au fost puse în scenă de actorii Teatrului Național din Târgu-Mureș.

Există și preocupare pentru salvarea spiritului românesc și în Basarabia. De aceea, comuna Râciu s-a înfrățit cu o comunitate locală de dincolo de Prut. Este vorba de orașul Bucovăț, din raionul Strășeni. Urmează și înfrățirea cu comuna Svinica din Slovacia, locul unde și-a găsit odihna veșnică marele cărturar Gheorghe Șincai, cel mai cunoscut fiu al Râciului. Există și interes pentru înfrățirea cu Râciu exprimată de comuna poloneză Ratowice. ”Sufletul acestei inițiative este bunul meu prieten Jan Lech Skowera, un om care iubește România și care este Marele Maestru al Ordinului Coroanei Poloneze, care funcționează sub autoritatea mitropolitului Jozef Kupny. Când am vizitat ultima oară Ratowice, am fost profund emoționat să văd drapelul național al României fluturând pe conacul unde se află sediul Ordinului Coroanei Poloneze”, spune Ciprian Belean.

Tot pe urmele lui Gheorghe Șincai, primarul Ciprian Belean a ajuns și la Roma. ”Am avut imensa onoare de a fi distins cu colanul Academiei Internaționale a Sfântului Mauritius de la Vatican, condusă de cardinalul Francesco Monterisi, pentru eforturile de a pune în valoare moștenirea spirituală a lui Gheorghe Șincai. Sunt primul locuitor al județului Mureș care a primit această valoroasă distincție și vreau să împart această onoară cu toți consătenii mei. Nu eu, personal, cred că merit această cinste deosebită, ci întreaga noastră comunitate”, mai spunea Ciprian Belean. De asemenea, implicarea sa în modernizarea școlii profesionale din Râciu a fost remarcată și la Cluj, unde primarul Ciprian Belean a primit crucea de cavaler al Ordinului Transilvan, în cadrul unei ceremonii organizate în Catedrala Greco-Catolică a Martirilor și Mărturisitorilor Credinței din Secolul XX.

O inițiativă spirituală deosebită a fost organizarea de pelerinaje la mănăstirile și bisericile din Transilvania. Primăria comunei Râciu a oferit pensionarilor posibilitatea de a se reculege într-unele dintre cele mai frumoase edificii religioase din regiune. De asemenea, au fost organizate și excursii culturale, care i-au dus la Teatrul Național din Târgu-Mureș pe cei îndrăgostiți de cultura de bună calitate. La Râciu a luat ființă și un club al pensionarilor, care găzduiește și competiții de șah sau de alte jocuri de societate.

Domeniul Sănătății s-a bucurat de o atenție sporită din partea Primăriei Râciu. Primarul Ciprian Belean a organizat întâlniri ale sătenilor cu medici, cu nutriționiști și cu alți specialiști.

Un alt domeniu important a fost reprezentat de organizarea unor târguri destinate producătorilor locali.

O investiție utilă a fost realizarea iluminatului monumental pentru bisericile din comună. Mai există două lăcașuri de cult care urmează să primească acest sistem de iluminat, în timp ce celelalte 12 biserici ortodoxe, greco-catolice și reformate au primit deja această investiție.

Din bugetul local, în fiecare an, au fost alocate sume pentru funcționarea cultelor religioase. De asemenea, cu sprijinul primarului Ciprian Belean, Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat peste 300.000 de lei pentru Biserica Ortodoxă din Sânmărtinu de Câmpie, pentru Biserica Greco-Catolică din Ulieș și pentru Biserica Ortodoxă din Ulieș. ”Le mulțumesc tuturor clericilor din comună pentru sprijin. Vom continua demersurile pentru a aduce finanțări nerambursabile europene și guvernamentale pentru susținerea bisericilor”, mai spune Ciprian Belean. ”Le mulțumesc și înalților noștri ierarhi, ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Ortodox de Alba Iulia, și PS Cristian, Episcopul Auxiliar al Arhieparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Alba Iulia și Făgăraș, pentru marea onoare pe care au făcut-o comunei noastre prin vizitele pastorale efectuate în ultimii ani”, afimă primarul din Râciu.

Cod AEP 21240015

Related posts

Leave a Comment