Ultimii ani au adus schimbări demografice profunde în județul Cluj. În timp de unele sate din Munții Apuseni sau de pe Câmpia Transilvaniei au fost depopulate, există localități rurale care crescut extraordinar de mult în dimensiuni. Așa ar fi Floreștiul, cea mai mare comună din România, cu peste 70.000 de locuitori, Apahida, cu peste 17.000 de locuitori, ori Baciu, cu 12.000 de locuitori. Toate acestea se află în apropierea Clujului și oferă locuințe mai ieftine decât cele din oraș. Specialiștii în sociologie afirmă că recensământul aflat în derulare va reflecta parțial aceste tendințe. Mulți dintre cei care se autorecenzează nu vor declara unde locuiesc în fapt, ci unde au domiciliul.
Situația demografică a județului Cluj s-a schimbat radical în ultimele decenii. O serie de sate din zona Munților Apuseni sau din zonele izolate ale Câmpiei Transilvaniei și-au pierdut locuitorii. Pur și simplu, în lipsa oportunităților de angajare sau din cauza lipsei infrastructurii moderne, tinerii care au plecat să studieze la școlile profesionale ori liceele din Cluj-Napoca, Turda, Huedin sau Dej nu s-au mai întors acasă. Unii și-au găsit locuri de muncă în aceste orașe, alții au plecat la muncă în Occident. Însă mulți dintre acești tineri care și-au găsit loc de muncă în Cluj-Napoca nu s-au stabilit în oraș, din cauza prețurilor foarte mari la proprietățile imobiliare. Clujul este cel mai scump oraș din România, în condițiile în care prețul mediu pe metrul pătrat construit depășește suma de 2.300 de euro. Așa că tinerii care nu își permit să investească sume atât de mari într-un apartament au preferat să se stabilească în comunele din jurul orașului.
Unele dintre ele au crescut rapid. Comuna Florești, de exemplu, a devenit cea mai mare localitate rurală din România. În Florești, neoficial, trăiesc 70.000 de persoane, de zece ori mai multe decât în urmă cu trei decenii. Populația Floreștiului este mai mare decât cea a multor reședințe de județ din România. La început, Floreștiul era o simplă localitate dormitor a Clujului, însă, treptat, devine un centru care atrage investitori ce oferă locuri de muncă în localitate. De asemenea, administrația locală din ultimii ani a încercat să dezvolte comuna și să investească în modernizarea școlilor și în construcția altora noi. Aceeași situație este și în Apahida, unde, tot neoficial, există mai mult de 20.000 de locuitori. În comuna Baciu, numărul locuitorilor a depășit pragul de 12.000. Există creșteri semnificative și în Chinteni ori Feleacu, însă în aceste comune numărul locuitorilor a crescut mai modest deoarece administrațiile locale au decis să refuze autorizarea construcției de blocuri. Au crescut și comunele aflate la distanță mai mare de Cluj, precum Jucu ori Gilăul. La Jucu, dezvoltarea a fost generată de crearea unui parc industrial care oferă mii de locuri de muncă, iar la Gilău de dezvoltarea platformelor logistice și a fabricilor, în condițiile în care antreprenorii au decis să investească în această comunitate pentru că este unul dintre nodurile Autostrăzii Transilvania.