Schimbare la Consiliul Județean. Ioan Oleleu, demis. Mihai Seplecan a devenit vicepreședinte

Noua coaliție majoritară PDL – PNL din Consiliul Județean Cluj a reușit, după o ședință – maraton de șase ore, să obțină prima victorie. Vicepreședintele PSD al Consiliului, Ioan Oleleu, a fost demis în funcție. În locul său a fost ales liberalul Mihai Seplecan. Consilierii nu au reușit însă să impună în aceeași ședință și delegarea atribuțiilor de președinte către noul vicepreședinte PNL, astfel că, cel puțin până la următoarea ședință, atrbuțiile de conducere vor fi exercitate tot de către vicepreședintele UDMR al Consiliului, Istvan Vakar.Ședința Consiliului Județean Cluj a fost marcată de numeroase controverse. Pentru a-i mobiliza pe toți consilierii județeni ai noii majorități, Mihai Seplecan a cerut ajutorul fostului ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, care a fost prezent la ședința Consiliului.

Spiritele au fost atât de încinse, încât consilierul județean PNL din Borșa, Vasile Secară, l-a agresat verbal pe jurnalistul Tiberiu Fărcaș. În cele din urmă, după mai multe runde de negocieri, noua coaliție majoritară a reușit, cu votul consilierului Axente Husar de la PPDD, care este pe cale să fie exclus din partidul lui Dan Diaconescu, să îl demită pe vicepreședintele PSD, Ioan Oleleu.

Apoi, cu ajutorul noului consilier județean PDL, Marinel Andro, noua majoritare a reușit să îl desemneze pe liberalul Mihai Seplecan în funcția de vicepreședinte. Însă consilierii județeni nu au mai avut forța să retragă delegarea atribuțiilor de conducere vicepreședintelui UDMR al Consiliului, Istvan Vakar, și să ofere aceste atribuții lui Mihai Seplecan.

Cel mai probabil, consilierii noii majorități așteaptă următoarea mutare care va fi realizată de PSD. Social-democrații au amenințat că îi vor cere fostului lor coleg de partid, prefectul Gheorghe Vușcan, să atace în contencios administrativ demiterea lui Ioan Oleleu și desemnarea lui Mihai Seplecan în postul de vicepreședinte.

Potrivit Legii Administrației Publice Locale, un astfel de demers atrage suspendarea de drept a hotărârilor atacate. Astfel că, până la o eventuală pronunțare a Justiției, Ioan Oleleu își va relua postul de vicepreședinte.

Criza politică din Consiliul Județean Cluj a fost generată de arestarea președintelui PNL, Horea Uioreanu, pentru luare de mită. Horea Uioreanu a fost deja suspendat din funcție. În eventualitatea în care va demisiona sau va fi demis, unul dintre cei doi vicepreședinți ai Consiliului va deveni președinte interimar.

Planurile noii majorități sunt legate de propulsarea lui Mihai Seplecan în acest post, apoi de desemnarea lui Horațiu Catarig de la PDL în postul de vicepreședinte al Consiliului. Horațiu Catarig este fostul director al Hidroelectrica și finul senatorului Alin Tișe, președintele executiv al PDL Cluj.

Mihai Seplecan ar putea prelua în perioada următoare și șefia organizației municipale a PNL, de la consilierul județean Ioan Petran. Acesta este, la rândul său, suspect în dosarul în care a fost arestat Horea Uioreanu. Ioan Petran mai este cirticat și pentru rezultatele slabe obținute de PNL la alegerile pentru Parlamentul European.

Pentru Mihai Seplecan, aceste lucru ar însemna o răzbunare perfectă, după ce, în 2012, a fost nevoit să renunțe la candidatura pentru un fotoliu de deputat în colegiul din Gherla, în favoarea prietenului din studenție a lui Crin Antonescu, actualul deputat Radu Zlati. De asemenea, el a fost nevoit să renunțe la șefia organizației județene a PNL în favoarea lui Horea Uioreanu, după ce Crin Antonescu a anulat organizarea de alegeri interne și i-a oferit șefia interimară a organizației clujene a PNL lui Uioreanu.

Related posts

Leave a Comment