”Scaunele” de Eugené Ionesco se joacă, în premieră la Cluj, într-o fabrică de scaune

Iubitorii teatrului sunt invitați joi, 9 decembrie 2010, de la ora 19, la sediul Fabricii de Scaune Antares din Piaţa 1 Mai (Clujana), nr. 4-5 sp i-a parte la premiera spectacolului „Scaunele” de Eugene Ionesco. Spectacolul este organizat de Teatrul Independent „Sala Mică” din Cluj, în parteneriat cu Compania Antares România. Montarea îi aparţine regizoarei Mihaela Panainte, iar scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu. Din distribuţie fac parte actorii Emoke Kato şi Lorand Farkas de la Teatrul Maghiar din Cluj, David Ion Sabău şi alţi 15 colegi ai acestuia, muncitori ai fabricii. „Scaunele” se joacă în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe” de la Cluj.

Ideea de a se juca un spectacol de teatru într-o o fabrică de scaune, i-a venit regizoarei Mihalea Panaite, în urma colaborării din anul 2008 dintre firma de scaune Antaras România și Teatrul Independent ”Sala Mică” când conducerea teatrului a primit o sponsorizare, o serie de scaune, pentru utilarea sălii de spectacol. Astfel, s-a născut ideea unui parteneriat pentru un termen mai lung într-un domeniu comun fiecăruia. O idee nouă pentru Cluj și pentru cei implicați în proiect. În acest fel, colaborarea dintre cele două formațiuni implicate transformându-de într-un parteneriat cultural. „Proiectul s-a născut în urma unei sponsorizări pe care Antares România şi directorul firmei, Laczko Csaba, au făcut-o pentru utilarea Teatrului Sala Mică. Ideea mi-a venit venind aici, la Fabrica de Scaune. M-am bucurat că Csaba a acceptat parteneriatul, pentru că nu sunt prea mulți oameni de afaceri care să rezoneze la astfel de propuneri”, a declarat Mihaela Panainte la conferința de presă de prezentare a premierei.

Actorii sunt selectați dintre muncitorii de la fabrica de scaune, în urma unui casting. Ideea a pornit de la faptul că regizoarea s-a gândit că ar fii interesant ca muncitorii să nu fie doar spectatorii unei piese de teatru care se joacă în fabrica lor ci să fie ei înșiși actorii în rolurile care li se potrivesc. Astfel unul din rolurile principale ale piesei să fie interpretat de un muncitor iar corul alegoric de la sfârșitul piesei să fie compus exclusiv din lucrători ai fabrici de scaune. „Inițial m-am gândit doar la actori profesioniști, dar în timp ce repetam la fabrică, prin jur se perindau muncitorii, care s-au arătat foarte interesați de ceea ce făceam noi”, a precizat ea. Astfel, a decis ca personajul Marelui Orator să fie interpretat de un muncitor, David Ion Sabău, secondat de încă 15 colegi de-ai săi, ca o multiplicare a eroului ionescian. „Sunt actorii cu care am lucrat cel mai bine în întreaga mea carieră”, a punctat Mihaela Panainte. Regizoarea s-a declarat mulțumită de rezolvarea găsită la Fabrica de Scaune, după ce căutase un liliputan (pitic) pentru a juca Marele Orator, fără șansă, însă. „Am întâlnit un pitic care a jucat acum 15 ani într-un film de Pintilie, dar când a auzit că montez la Fabrica de Scaune a luat-o la goană”, a explicat amuzată Mihaela. Muncitorii care joacă în spectacol repetă după orele de program și, conform regizoarei, s-au implicat activ în proiect. „David are o dizabilitate vocal-auditivă, dar este de o expresivitate nemaipomenită, de aceea am hotărât să-l distribui în Marele Orator”, a adăugat ea. Alături de cei 16 actorii amatori, pe scenă vor mai juca și doi actorii profesioniști de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. Este vorba despre Emoke Kato și Lorand Farkas care vor interpreta rolurile feminin respectiv cel masculin din piesa lui Ionesco.

Directorul Antares România, Laczko Csaba, s-a declarat și el mulțumit de parteneriatul teatral. „Acest lucru face parte din cultura firmei Antares. Nu rezidă totul în profit, trebuie să ne preocupe şi alte lucruri ce ţin de viaţă. Nu văd de ce ar fi ceva ieșit din comun. M-am aventurat în acest proiect şi am văzut că și colegii mei au aderat la el, deși la început au făcut ochii mari”, a spus Laczko.

Spațiul de joc acoperă 2000 de metri pătrați, iar muncitorii vor dansa pe muzică de jazz în scenografia-instalaţie concepută de Carmencita Brojboiu. „Va fi o premieră mondială. Piesa nu s-a mai jucat niciodată într-o fabrică de scaune, dar în care nu apare nici un scaun, ci vreo 20 de mii de fragmente de scaune. E un spectacol abstract cu crochiuri de fragmente utilitare”, a dezvăluit Mihaela Panainte. Repetițiile s-au desfăşurat de la ora 6 dimineața, cei doi actori lucrând concomitent la un alt spectacol.

Proiectul cu „Scaunele” a beneficiat de sprijinul Tipografiei Arta, al Energolux, Amprenta, „Zile şi nopţi” şi al Centrului Cultural Francez din Cluj. Spectacolul se va juca de 10 ori, o dată în fiecare lună. Are o durată de o oră şi jumătate, cu 120 de spectatori, iar biletele costă 25 de lei, respectiv 20 de lei pentru elevi, studenți şi pensionari.

Related posts

Leave a Comment