Piața imobiliară din Cluj se confruntă cu un fenomen care nu a mai fost înregistrat în ultimii ani. Prețurile proprietăților imobiliare stagnează sau chiar scad, în timp ce numărul de tranzacții este mult mai mic decât în alți ani.
Piața imobiliară din Cluj a înregistrat o scădere accentuată a numărului de tranzacții. În primul trimestru al acestui an, au fost vândute cu 36 la sută mai puține apartamente decât în perioada similară a anului trecut. În același timp, prețurile medii pare să se fi stabilizat în jurul valorii de 2.500 de euro pe metrul pătrat. Unii dezvoltatori se gândesc să scadă ușor prețurile ori să acorde, sub formă de bonusuri, investiții în amenajarea apartamentelor vândute, după gustul cumpărătorilor. Numărul mai mic de tranzacții este consecința condițiilor tot mai dificile de pe piața creditelor bancare. Inflația mare a dus la majorarea dobânzilor bancare.
Acest lucru, coroborat cu incertitudinea accentuată de pe piața muncii, a scăzut apetitul pentru credite ipotecare. Există o statistică oficială care arată că, în primele trei luni ale anului 2023, au fost vândute cele mai puține apartamente din ultimii șapte ani. Pe de altă parte, o altă statistică arată faptul că prețul mediu al apartamentelor a crescut la Cluj cu 90 la sută în intervalul 2015 – 2022, adică dublu față de rata medie de creștere de la nivel național. O altă tendință este creșterea interesului pentru locuințele din comunele din zona metropolitană și scăderea apetitului pentru cumpărarea de apartamente în Cluj-Napoca.