
“Pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale – poliţia, armata, prin excelenţă – nu se afectează cuantumul pensiei pe care îl au. Şi mă refer aici la pensiile militarilor, de exemplu, pensiile până în 30 de milioane de lei vechi, care nu scad, şi chiar uneori la pensiile mai mici, de 14-15 milioane de lei, chiar este o uşoară creştere, de câteva sute de lei. Dar, în esenţă, pentru 85% din cei care sunt cu pensii speciale, acestea nu scad. Pentru 15%, care sunt cu pensii speciale şi care nu au la bază principiul contributivităţii, acolo vor scădea pensiile. Iar pentru cei cu pensii militare – ca să revin la acest subiect – care au astăzi pensii în mână, până la cifra de 30 de milioane de lei vechi, nu sunt afectate. Gradual, peste 30 de milioane de lei vechi, are loc o diminuare a pensiei, în funcţie de pensia pe care o are în momentul de faţă şi de recunoaşterea de către stat a contribuţiei pe care au făcut-o, în sensul că statul a plătit pentru ei în decursul timpului contribuţia la bugetul asigurărilor sociale”, a declarat premierul.
“Scăderile de pensii speciale au loc acolo unde pensia a fost stabilită a fi 80% din veniturile pe care le-a avut o persoană în ultima lună de activitate la muncă. Şi aici, a fost un regim discriminatoriu. Ai contribuit pentru o pensie de 20 de milioane de lei vechi, dar, ai pus ca venit în ultima lună 100 de milioane de lei vechi şi, în consecinţă, în loc să primeşti o pensie de 20 de milioane de lei vechi, ai primit o pensie de 80 de milioane de lei vechi reprezentând 80% din 100 de milioane cât ţi-ai pus venituri în ultima lună. Diferenţa aceea de 60 de milioane, de la 20 cât meritai la 80, cât primeai, se plăteşte în fiecare lună de către cetăţenii români. Aşa nu se mai poate continua şi se vor recalcula acele pensii care au la bază nerespectarea acestui principiu al contributivităţii, pentru 15% din totalul acelora care sunt cu pensii speciale în vederea unui regim echitabil pentru toţi contribuitorii la sistemul de pensii publice din România. Economiile care se fac sunt undeva între 500 şi 800 de milioane de euro din recalcularea acestor pensii speciale”, a anunţat şeful Guvernului.
Acesta a precizat că nu este încălcat principiul neretroactivităţii legilor: “Prin recalculare nu se afectează principiul neretroactivităţii. De ce? S-ar încălca acest principiu dacă am impune oamenilor care astăzi au asemenea pensii speciale să returneze sumele de bani pe care le-au primit în trecut. Ei nu vor fi obligaţi să returneze ce au primit în trecut, doar că pentru viitor nu vor mai primi aceleaşi sume de bani, ci vor primi ca pensie exact în măsura contribuţiei pe care o au sau au avut-o la bugetul asigurărilor sociale. Neaplicarea unui asemenea mecanism ar conduce la profunde discriminări între cei care au ieşit la pensie şi cei care vor ieşi la pensie. Mă refer aici la cei care beneficiază de pensii speciale, al cei 15% care sunt în fapt vizaţi din cei 180.000. Ar fi o discriminare între unul care ar menţine în continuare o pensie cu 80% din ultimul venit şi unul care va ieşi în viitor la pensie, tot din acest sistem, care se va raporta la principiul contributivităţii. Ar însemna o încălcare a principiului constituţional al nediscriminării.”