
[thumb=left]https://clujtoday.ro/uploads/posts/2010-08/1282080105_logo-fsb.jpg[/thumb]În cazul scandalurilor de spionaj, nu e o practică obişnuită ca diplomaţii să fie reţinuţi, ci se purcede la declararea acestora drept persona non grata, iar apoi la expulzare. Cu atât mai puţin obişnuit este anunţarea publică a reţinerii şi cu atât mai puţin numirea presupusului spion. Analiştii români consideră că gestul serviciilor de securitate de la Moscova reprezintă un gest de forţă din partea Rusiei.
Presa internaţională relatează despre diplomatul român arestat de Rusia pentru spionaj, apreciind că acest caz ar putea complica şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări, deja marcate de o serie de subiecte conflictuale, transmite Mediafax.
Relaţiile dintre Rusia şi România sunt reci, comentează la rândul său agenţia Associated Press, adăugând că România a aderat în 2004 la NATO şi a enervat Rusia susţinând Guvernul proeuropean din Republica Moldova. În iunie, Republica Moldova a cerut Rusiei să-şi retragă cei 1.500 de militari staţionaţi în regiunea separatistă a ţării de la destrămarea Uniunii Sovietice, în urmă cu aproape două decenii, menţionează AP. Agenţia germană DPA remarcă faptul că acest caz intervine la numai câteva săptămâni după ce Statele Unite au predat zece spioni ruşi în schimbul a patru agenţi occidentali, la aeroportul din Viena. Acordul a fost pus la punct de Washington şi Moscova pentru a preveni o nouă tensionare a relaţiilor dintre cele două ţări.