România după 20 de ani de la căderea Regimului Comunist, la UBB

Cei 20 de ani de la căderea regimului comunist din ţara noastră sunt analizaţi în cadrul unui Colocviu Internaţional organizat de Universitatea Babeş-Bolyai prin Centrul de Analiză Politică. La întâlnire participă personalităţi marcante ale guvernelor post-decembriste, printre care Petre Roman, Victor Ciorbea, Dacian Cioloş sau Richard Ralph, fost amabasador al Marii Britanii la Bucureşti.Cuvântul de deschidere l-a avut Vasile Boari, profesor în cadrul UBB, urmat apoi de rectorul universităţii din Cluj, Andrei Marga. Acesta a catalogat situaţia democraţiei din ţara noastră drept una nedefinitivată încă, o schimbare de regim care a eşuat încă înainte de se a produce. În opinia lui, România a avut parte de numeroase reforme ineficiente şi proiecte propuse de partide care se mişcă în jurul unor grupuri de interese personale. Şi slaba calitate a administraţiei a fost pusă de rectorul UBB pe seama incompetenţelor profesionale ale conducerii, care au dus ţara nu doar într-o criză economică, ci şi o criză a propriei sale evoluţii democratice. „Democraţia are cinci neajunsuri la această oră: reducerea intereselor politice, slăbirea organismului politic, legitimarea, distincţia dintre homo economicum şi zoon polotikon şi desconsiderarea competenţelor printre politicieni”, a declarat Andrei Marga.
Prezent la întâlnire, fostul prim-ministru, Petre Roman, a dorit să precizeze că „drumul spre o societate democratică este greu şi plin de capcane” şi că „noi înşine ne-am cucerit libertatea prin forţa noastră şi eroii noştri”. Fostul premier a făcut o comparaţie între modul diplomatic, la masa tratativelor, prin care celelalte state foste comuniste şi-au obţinut libertatea şi vărsarea de sânge care s-a făcut la noi. El a spus că situaţia revoluţiei din decembrie 1989 nu trebuia transformată în timp, într-una confuză, catalogată drept „lovitură de stat”, deoarece revoluţia română chiar a fost o luptă a românilor pentru libertate.
Nici situaţia României pe plan extern nu a fost omisă din discuţii. Fostul Ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, Richard Ralph, a spus că România a făcut nişte paşi foarte importanţi prin integrarea în Uniunea Europeană şi NATO. Totodată, ţara noastră este considerată un stâlp de stabilitate pentru sud-estul Europei. Acesta a ţinut să mulţumească militarilor români pentru participarea la acţiunile întreprinse în Afganistan şi a spus că ţara noastră putea progresa mai repede decât a făcut-o, dar că dezastrul lăsat de „dinozaurul” Ceauşescu este mult prea greu reparabil.
Printre alţii, la colocviu au mai luat cuvântul şi fostul Ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, şi Vasile Astărăstoae de la Universiatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Aceştia au făcut referire la vremurile grele prin care trece ţara, în plan economic şi nu numai. Dacian Cioloş a spus că „România va mai trăi mult cu situaţia actuală, va fi greu de ieşit din perioada în care efectele acestei crize vor fi simţite ”. Nici sistemul sanitar nu este într-o situaţie tocmai bună, deoarece după cum a afirmat Vasile Astărăstoae, acesta se află într-un colaps adânc, deoarece se confruntă cu o acută criză de resurse în primul rând umane. România are o medie de 2,4 medici la mia de locuitori, în timp ce media europeană este de 4,6 medici la mia de locuitori. În opinia lui, cauza acestei lipse de cadre medicale o constituie dorinţa personalului medical de a emigra spre locuri unde pot avea şansa să se perfomeze mult mai bine decât aici şi implicit şi mai bine plătiţi.
La colocviu vor mai lua cuvântul, printre alţii, şi Cristian Pârvulescu de la Asociaţia Pro Democraţia, cu tema „Criza democraţiei şi criza societăţii”; Emil Hurezeanu, C.T. Popescu sau Bogdan Chireac.
Discuţiile se continuă şi mâine, cu începere de la ora nouă, în sala Jean Monnet a UBB şi la Colegiul Academic. Invitaţi vor fi Adrian Paul Ionescu de la Universitatea Bucureşti care va avea o discuţie cu tema „ Sechelele totalitare în cultura politică a României post-comuniste”; Cristian Bocancea, Daniel Barbu, Paul Sum de la University of North Dakota, Gabriel Andreescu, Ştefan Borbely şi alţii.

Related posts

Leave a Comment