România este cel mai mare datornic la Fondul Monetar Internaţional. Ultimul raport financiar al Fondului arată că, la 1 aprilie, valoarea datoriei ţării noastre către FMI era de peste 9 miliarde de euro. Şi românii de rând sunt datornici, dar la bănci. Aproape 1 milion de oameni au un credit la o instituţie bancară şi mulţi dintre ei sunt restanţieri la plata ratelor.România ia în calcul să mai ia un împrumut de la FMI, deşi este cel mai mare datornic la Fond. Cu 9,32 de miliarde de euro, România se situează înaintea Ucrainei, care avea de plătit 7,9 miliarde de euro, dar şi înaintea Ungariei, cu o datorie de peste 8,6 miliarde de euro.
Valoarea creditului stand by acordat României pe doi ani este de aproape 12,9 miliarde de euro, din care mai sunt disponibili, până la expirarea liniei de credit, 3,58 miliarde de euro. Şi numărul românilor care au restanţe la bănci este în creştere. În februarie, Banca naţională a României a raportat peste 222 de mii de restanţieri, cu 3,6% mai mulţi decât în ianuarie.
Aceştia datorau băncilor aproape 9,5 miliarde de lei, cu 8,8% mai mult decât în prima lună a anului. Totodată, numărul celor care au un credit la bancă a scăzut în februarie faţă de ianuarie cu peste cinci mii. Suma împrumutată de români de la bănci este de aproximativ 225 de miliarde de lei.