Oficialii din Sănătate au anunţat că vor să cumpere urgent 1 milion de doze de vaccin contra gripei noi, în condiţiile în care cel de la „Cantacuzino” e gata abia în decembrie.Strategia Ministerului Sănă tăţii (MS) pentru combatarea virusului gripei noi se schimbă de la o zi la alta. Dacă până acum ne bazam pe producţia internă de vaccinuri în lupta cu virusul A/H1N1, acum autorităţile s-au decis că trebuie să cumpere în regim de urgenţă 1 milion de doze de vaccin contra gripei noi pentru focarele de la şcolile din Iaşi şi Bucureşti.
„Prea târziu”, spun producărorii de vaccinuri, care au primit comenzi guver namen tale ce acoperă capacitatea de producţie încă din vară.
Nici în ceea ce priveşte limitarea întrunirilor, de la cele sportive la cele electorale, lucrurile nu sunt mai clare. În timp ce ministrul interimar al sănătăţii, Adriean Videanu, declară că are în vedere un ordin în acest sens, în minister se discută doar despre o „intenţie”.
Cine ne poate vinde 1 milion de doze?
În cadrul Comitetului de Coordonare pentru gripă de ieri s-a decis iniţierea unei hotărâri de guvern prin care MS să poată realoca o parte din sumele diponibile pentru achiziţia de măşti şi dezinfectanţi către achiziţionarea de vaccin pandemic.
„Vor fi cumpărate, în regim de urgenţă, 1 milion de doze, care se vor utiliza pentru imunizarea elevilor din şcolile şi liceele oraşelor unde există focare, Iaşi şi Bucureşti. Vor fi vaccinaţi, prioritar, elevii de liceu, care, frecventând zone publice aglomerate, prezintă un risc mai mare de răspândire a virusului”, susţin oficialii MS.
Există însă o problemă: e foarte greu de găsit un distribuitor care să vândă României. „Prioritare sunt contractele făcute şi parafate cu guvernele unor ţări care au făcut comenzi din vară”, afirmă reprezentanţii marilor compani producătoare de vaccinuri. De altfel, nici în restul Europei campania de imunizarea nu se află într-o fază foarte avansată.
„A început o vaccinare masivă contra gripei noi în Statele Unite şi este la început în Germania. În restul Europei nu se face. Recomandări noi ale OMS privind vaccinarea se vor anunţa zilele următoare”, adaugă medicul Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România.
Potrivit strategiei ţării noastre, gândită încă de vara trecută, ne bazăm pe producţia internă când vine vorba despre vaccinul contra A/H1N1.
Numai că vaccinul produs
de Institutul „Cantacuzino” nu este gata încă şi nici nu va fi înainte de luna decembrie.
„Sunt în curs studiile clinice. Studiile pe copii vor dura mai mult, până în luna decembrie. Vaccinarea cadrelor me dicale şi a personalului din domenii strategice – armată, poliţie etc. – începe de la 1 decembrie, cea a elevilor de la 4 ianuarie”, explică situaţia epidemiologul Amalia Canton, director în cadrul MS.
O decizie inutilă
Fostul ministru al sănătăţii, Ion Bazac, crede că decizia de a face o astfel de achiziţie e inutilă. „Până la finalizarea procedurilor de achiziţie, transport, distribuţie şi organizare a campaniei de vaccinare, Institutul «Cantacuzino» va avea gata propriul vaccin. Deci, din păcate, nu poate fi vorba de spre un avantaj al timpului, de o intervenţie mai rapidă cu un vaccin de pe piaţa externă, ci despre un dezavantaj financiar, vaccinul extern fiind mai scump”, afirmă Ion Bazac.
Pentru acest an, institutul ar trebui să producă 5 milioane de doze care să acopere 25% din populaţie, conform recomandărilor internaţionale. Costul pentru o do ză de vaccin autohton e de 0,98 euro, cel mai mic din Europa.
Probleme la Iaşi
Între timp, în Iaşi, gripa se extinde rapid. Un sfert din numărul total de paturi din Spitalul de Boli Infecţioase sunt ocupate, în prezent, de bolnavii diagnosticaţi cu gripă A/H1N1 sau de cei suspecţi că au boala. Cinci cazuri noi au fost diagnosticate ieri, număul total de bolanvi confirmaţi fiind de 419.