de Horia Nasra
Declaraţiile lui Emil Boc privind urgentarea adoptării legii pentru reglementarea liberalizării pieței funciare au un aer de ipocrizie, având în vedere că în mandatul său de premier nu a realizat nici un demers în această privință. Fostul premier cere parlamentarilor o sesiune extraordinară, pentru a stopa o lege pe care a ignorat-o cu desvârșire. Dacă subiectul l-ar fi interesat cu adevărat, probabil că ar fi reuşit ca măcar unul din cele cinci guverne pe care le-a condus să rezolve această problemă.„Înainte de a declara ușor și populist că cere `urgent convocarea parlamentului în sesiune extraordinară pentru a nu vinde pământurile către străini` dl. Emil Boc trebuie să-și amintească că sub guvernarea sa nu a luat nici o măsură care să vină, în sprijinul fermierilor români care doresc să lucreze terenurile dar au posibilităţi reduse de a achiziţiona suprafeţe mari de teren, în contextul în care, toate țările europene au tratat cu mare atenție și seriozitate această problemă” a declarat deputatul PSD, dna. Aurelia Cristea.
Mai mult decât atât, Emil Boc trebuie să-și amintească că România și-a asumat, prin Traian Băsescu, liberalizarea pieței funciare. Timp de 10 ani președintele Băsescu putea considera oricând util să dezbată în CSAT acest subiect, să atragă atenţia că e nevoie să existe o serie de obligaţii generale pentru investitorii străini care doresc să cumpere terenuri agricole în România. În fond, aşa cum deputatul PSD de Cluj a mai repetat anul trecut, în numeroase intervenţii publice, acesta este un subiect care ţine de securitatea alimentară.
„Emil Boc a aflat abia acum legea de vânzare a terenurilor agricol către cetățenii UE, o lege prezentată în dezbatere publică încă din septembrie, omițând să amintescă, că Traian Băsescu a fost cel care a semnat Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, acela fiind documentul prin care România și-a asumat, liberalizarea pieței funciare” a mai declarat deputatul social-democrat.