România, afectată de fenomenul familiilor destrămate de migrație

Foarte multe familii, mai ales din mediul rural, se confruntă cu fenomenul destrămării familiilor. Părinții muncesc în străinătate, iar copiii rămân în grija bunicilor. Mai multe organizații neguvernamentale, dar și autorități publice caută soluții pentru sprijinirea acestor copii.

Ultimele decenii au amplificat fenomenul migrării românilor din cauze economice. Există estimări sociologice neoficiale care spun că, dacă i-am lua în calcul și pe urmașii românilor care au emigrat în perioada Imperiului Austro-Ungar ori în cea interbelică, am descoperi că jumătate dintre români trăiesc în afara granițelor țării. În prezent, sunt mulți români care au plecat la muncă în străinătate, iar copiii lor au rămas în țară, în grija bunicilor, a fraților mai mari sau a familiei extinse. Unii dintre acești copii se confruntă cu probleme emoționale ori cu cele de natură școlară.

Nu există o statistică a acestor cazuri, ci doar evidențe ale unor organizații neguvernamentale care se implică în ajutorarea acestor copii. În județul Cluj, există trei mai tipuri de proiecte sociale destinate copiilor din familiile destrămate de migrație. Primul tip se referă la sisteme de tip after school, prin care copiii primesc o masă caldă și ajutor la teme. Al doilea tip se referă la asistența oferită de psihologi, care îi ajută pe copii să își depășească traumele emoționale. Cel de-al treilea tip este derulat de organizații care oferă acestor copii burse pentru a putea studia la liceu sau la universitate, în condițiile în care unele familii destrămate de migrație se confruntă în continuare cu sărăcia.

Related posts

Leave a Comment