RL: De ce vrea președintele Poloniei baze militare NATO în Europa Centrală

Noul președinte al Poloniei, Andrzej Duda, aflat duminică în capitala estoniană Tallin, în prima sa vizită în străinătate de la instalarea oficială în funcție la 6 august, s-a pronunțat pentru desfășurarea de baze militare NATO în Europa Centrală, subliniind că doar în acest mod poate fi asigurată securitatea în regiune, relatează Mediafax.”Cerem și așteptăm ca aliații prieteni să amplaseze unități militare și armament în teritoriile care constituie astăzi flancul estic al Alianței. Nu trebuie să tolerăm încălcarea dreptului internațional”, a subliniat Duda, adăugând că, într-o lume în schimbare, și ținând cont de ”tendințele imperialiste” (ale Rusiei), NATO trebuie, de asemenea, să se schimbe, scrie RomaniaLibera.ro.

La rândul său, președintele eston a subliniat faptul că ”nu există pace fără recunoașterea dreptului internațional” și a făcut apel la dezvoltarea capacităților militare pentru a putea răspunde la provocări. ”Războiul împotriva Ucrainei arată cât de fragilă este libertatea”, a remarcat, între altele, Toomas Ilves.

El a cerut, de asemenea, Alianței Nord-Atlantice să reacționeze la noile provocări: ”Noi trebuie să trimitem un semnal clar să suntem pregătiți să-i apărăm pe toți și pe fiecare membru în parte al Alianței”. Potrivit acestuia, nu este vorba de o calmare a statelor din Est ale NATO, ci de o ”politică de descurajare”.

”Vecinul nostru estic vede această regiune ca pe o zonă vulnerabilă, un loc unde pot fi verificate determinarea și angajamentul NATO”, consideră președintele eston, în opinia căruia ”dacă ni se dau garanții în materie de securitate, aceasta ar putea descuraja pe oricine de o agresiune potențială”.

Vizita președintelui Poloniei are scopul de a-i convinge pe aliații săi din NATO să-și întărească frontierele în Est. Andrzej Duda intenționează să se ducă la Berlin, Londra și New York pentru a continua convorbirile asupra acestui subiect, după cum relatează Sputniknews.

Related posts

Leave a Comment