RFI: Verificarea marilor averi, în ritm de melc

La mai bine de un an de la declanşarea cercetărilor, ANAF prezintă primele rezultate ale verificării a 336 de persoane cu averi mari, de peste 20 milioane euro. Ancheta merge foarte greu, iar inspectorii fiscali au finalizat doar verificarea conturilor primilor 10 cercetaţi și doar pe anul 2011, concluzionând că, în acest an, aceştia au realizat venituri nedeclarate de 86,9 milioane lei. Rezultatele anchetei sunt nesatisfăcătoare în raport cu durata cercetărilor, în contextul în care mulți bani sunt în conturi din străinătate, iar legislația și procedurile îngreunează ancheta, explică la RFI consultantul financiar Gabriel Sincu.Primele zece persoane fizice din grupul celor 336 cu averi mari, de peste 20 milioane euro, identificate şi verificate de ANAF, au realizat în anul 2011 venituri nedeclarate de 86,9 milioane lei, pentru care trebuie să plătească un impozit de circa 14 milioane lei, a anunţat luni autoritatea.

Mai este, aşadar, de finalizat, după un an de anchetă, verificarea a peste 300 de persoane cu averi mari (adică aproximativ 97% din totalul de 336 de persoane verificate), iar cercetările ANAF avansează foarte greu. Care e motivul ? Consultantului financiar Gabriel Sincu crede că legislația și procedurile greoaie sunt principalele motive pentru stagnearea investigației. Un alt element cheie este lipsa unui mecanism de colaborare eficientă cu instituțiile de control din alte state: ”Vorbim de aproximativ 14 milioane de lei prejudiciu constatat, deci cam 3 milioane de euro. Oamenii din ANAF au muncit timp de mai bine de un an și acesta este rezultatul. Este o sumă mică și trebuie să vedem și cât din acești bani vor ajunge la bugetul de stat. Legislația din România nu ajută foarte mult inspectorii să obțină rezultate. Pe de altă parte, procedurile sunt foarte anevoiase. Toate acestea trebuie îmbunătățite. În plus, lucrurile se desfășoară la nivel internațional și e foarte greu să pătrunzi într-o tranzacție atunci când nu ai informații de la autoritățile fiscale din celelalte țări”, spune Gabriel Sincu.

Că lucrurile se mișcă greu reiese și din raportul de activitate al ANAF: Fiscul a analizat, pentru cele zece persoane, operațiunile desfășurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacții) transmise de instituțiile de credit, operațiuni desfășurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăți comerciale (peste 10.000 de operațiuni). Totodată, au fost prelucrate informații privind deținerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorități ale administrației publice locale (servicii de impozite și taxe locale).

“Mare parte dintre activitățile și tranzacțiile verificate presupun analize complexe: activități investiționale diverse, tranzacții cu instrumente financiare pe piețele interne și internaționale, tranzacții disimulate sau artificiale, multiple operațiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informații neclare, insuficiente sau contradictorii (aspect datorat reticenței contribuabililor de a furniza astfel de informații)”, se mai arată în comunicat.

Related posts

Leave a Comment