Anunțul premierului David Cameron cu privire la perspectiva obținerii unui acord în privința relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană a fost primit cu scepticism, mai ales în Partidul Conservator de guvernământ, al cărui lider este. În Marea Britanie trebuie să aibă loc un referendum privind rămânerea sau părăsirea UE până la sfârșitul lui 2017, potrivit RFI România.Premierul Cameron a anunțat la Bruxelles că Regatul Unit își va schimba în mod fundamental relația cu UE în 2016, încurajând speculații că referendumul va fi convocat chiar anul viitor.
Dar la numai două zile după anunțul premierului titlurile din presa britanică degajă mai degrabă scepticism. Într-un articol de opinie publicat în Sunday Times, influentul deputat Liam Fox, fost ministru al apărării între 2010 și 2011, își anunță intenția de a face campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE.
Făcându-se ecoul a numeroși deputați Conservatori, Fox consideră că negocierile duse de premierul Cameron cu liderii europeni nu au nicio șansă de reușită, căci istoria ultimilor 40 de ani, de la precedentul referendum similar arată că UE merge în mod ireversibil către o integrare tot mai profundă.
„Un prim ministru britanic este practic silit să umble cu mâna intinsă la cerșit politic prin capitalele europene ca să poată adopta legile pe care le consideră necesare pentru Marea Britanie” scrie deputatul Fox, în termeni neobișnuit de duri la adresa liderului să de partid.
„Cei care doresc rămânerea Marii Britanii în UE nu sunt nepatrioți, după cum cei care doresc ieșirea nu sunt idioți”, a mai spus Fox, făcând apel la o campanie civilizată.
Alte figuri de frunte din Partidul Conservator, chiar miniștri în cabinet, chiar dacă nu și-au declarat public scepticismul cu privire la poziția premierului, dau semne că se impacientează.
Presa duminicală relatează cu privire la trei sau chiar mai mulți miniștri care ar fi gata să demisioneze dacă premierul Cameron nu permite libertatea membrilor executivului de a face campanie pentru ieșirea din UE.
De asemenea, este pusă tot mai mult sub semnul întrebării voința premierului Cameron de a face campanie în favoarea ieșirii din UE în caz că nu obține rezultatul dorit la negocierile cu liderii europeni.
Și probabilul său succesor la conducerea Partidului Conservator, ministrul de finanțe George Osborne, este cunoscut ca pro-UE și de aceea grupul de deputați Conservatori eurosceptici devine tot mai neîncrezător în conducerea propriului partid.