Au trecut zece ani de când România a intrat în NATO. În cazul Republicii Moldova, chiar şi în actuala criză provocată de Rusia în regiune, doar o mică parte a populaţiei îşi pune problema aderării la Alianţa Nord-Atlantică. În timp ce liderii de la Bucureşti încurajează Republica Moldova să se angajeze pe drumul către NATO, ţara vecină are trecut în Constituţie statutul de neutralitate. Care este cu adevărat situaţia peste Prut? Un reportaj de Eliza Frâncu, difuzat de RFI România.Cu estul şi chiar sudul Ucrainei intrate sub controlul proruşilor, toată lumea se întreabă care va fi următoarea zonă ce va fi cuprinsă de tensiuni. Cei mai mulţi văd acum regiunea separatistă Transnistria ca deja pierdută. Chiar şi mulţi dintre moldoveni. Separatiştii au cerut prin mai multe referendumuri să fie alipiţi la Rusia, ceea ce face oricând posibilă repetarea scenariului din Crimeea.
În această situaţie, îşi doreşte Republica Moldova să se pună la adăpost, intrând într-o structură militară? În timp ce alte state din Parteneriatul Estic ca Georgia sau Ucraina au cerut să devină membre ale Organizaţiei Tratatului Nord- Atlantic (dar au fost refuzate categoric la summitul NATO de la Bucureşti din 2008), Republica Moldova nu şi-a pus niciodată problema.
Conform ultimului barometru de opinie publicat pe 24 aprilie de Institutului de Politici Publice de la Chişinăiu, se înregistrează o creştere nesemnificativă a susţinătorilor aderării Republicii Moldova la blocul militar NATO – de la 15% în mai 2012 la 19%, în prezent.
Care e acest statut, din punct de vedere legal? Iată ce spune la RFI comentatorul politic moldovean Oazu Nantoi: „Atunci când în 1994 a fost adoptată Constituţia Republicii Moldova, a fost trecut şi articolul 11 care presupune statut de neutralitate permanentă. Acest statut de netrualitate permanentă nu are niciun suport. Rusia este ţara care sfidează şi neutralitatea, şi integritatea teritorială, şi suveranitatea Republicii Moldova. Însă politicienii moldoveni care sunt specializaţi în „divide et impera” evită acest subiect – cu excepţia dreptei noastre, care nu are nicio pondere însă. Din această cauză, doar vreo 20% din cetăţenii moldoveni consideră că ţara ar trebui să adere la NATO. Circa 50% consideră că statutul de neutralitate e ok. Aceiaşi oameni nu îşi dau seama însă că noi suntem o ţară neîmplinită. În sensul că pe teritoriul nostru se află ilegal trupele ruseşti. Dar aceasta pe noi nu ne deranjează. Noi suntem specifici în felul nostru. Problema este în noi. Nu poţi să ajuţi pe cel care nu vrea. Dacă ar exista consens în societate, atunci s-ar putea adopta o altă Constituţie ori s-ar putea modifica. Noi, pe toată durata existenţei acestui stat, ne străduim să ne comportăm în aşa fel încât să nu deranjăm Rusia”.
Cert este că în lumina evenimentelor din Ucraina, soarta fâşiei de pământ pe care trăiesc 500.000 de oameni şi câteva mii de soldaţi din armata a 14-a a Rusiei capătă o nouă importanţă. Vladimir Putin spune ca Transnistria trebuie sa îşi decida singură soarta, ministrul său de Externe afirma, câteva zile mai târziu, că Moscova nu doreşte să anexeze Transnistria. Dimpotrivă, vrea integritatea teritorială a Moldovei.
Citiți mai mult AICI