Două runde de alegeri, votul prin corespondenţă şi multe măsuri sociale, iată cum se prefigurează în câteva cuvinte anul politic 2016, potrivit RFI România.nul 2016 se anunţă unul agitat din punct de vedere politic. Guvernul condus de Dacian Cioloş trebuie să organizeze alegerile locale şi cele parlamentare.
Unii experţi cred că va creşte presiunea pentru ca localele să se desfăşoare în două tururi de scrutin. Legea actuală prevede un singur tur, lucru criticat de unele ONG-uri şi de candidaţi independenţi, care se tem că şansele lor şi aşa mici vor fi mult reduse, dacă scrutinul va avea un singur tur. Totuşi, chiar dacă legea ar fi modificată, nu e sigur că ea va putea intra în vigoare chiar din acest an.
Pe de altă parte, Executivul de tehnocraţi va trebui să aplice măsuri sociale adoptate de vechea Putere. Aici vorbim de o serie de majorări salariale ce ameninţă deficitul bugetar, în opinia unor analişti economici.
Astfel, Cabinetul Cioloş trebuie să aplice majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, cu 25 de procente a lefurilor din sistemul sanitar, cu 15% a veniturilor angajaţilor din educaţie. Iar lista poate continua. Să nu uităm nici de majorarea salariului minim pe economie la 1.250 de lei de la 1 mai, decizie luată de actualul Guvern.
De asemenea, nu este exclus ca Parlamentul să propună noi pensii speciale, după modelul celor pentru senatori şi deputaţi. Există deja o propunere a PSD ca şi profesorii cu vechime de 30 de ani să primească astfel de indemnizaţii, în timp ce liberalii se gândesc la o eventuală creştere a alocaţiei de stat pentru copii la două sute de lei.
O altă măsură pe care Guvernul tehnocrat va trebui s-o aplice în 2016 este votul prin corespondenţă. Introducerea acestui tip de vot a fost cerută insistent de românii din diaspora şi de cele mai multe ONG-uri, însă forma în care a fost votată legea în Parlament nu este cea mai inspirată, spun unii experţi.
Cât despre alegerile parlamentare, deocamdată nimeni nu poate anticipa ce partid le va câştiga şi – mult mai important – cu ce scor. În clipa de faţă, PNL conduce în sondaje, la o diferenţă relativ mică faţă de PSD, iar întrebarea care se pune este cu cine s-ar putea alia pentru eventuala formare a Guvernului după alegeri. UDMR pare varianta cea mai la îndemână, însă un sprijin din partea UNPR ar lămuri şi mai mult situaţia, trimiţând PSD-ul în Opoziţie.
E de văzut însă cum vor juca social-democraţii, care nu vor sta cu mâinile în sân, în condiţiile în care în clipa de faţă alianţa cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea şi cu formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, pare să nu mai funcţioneze.
E de văzut de asemenea ce rol va juca Direcţia Naţională Anticorupţie în 2016, în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi aleşi locali şi parlamentari sunt fie anchetaţi, fie trimişi în judecată, lucru care va obliga partidele să se replieze înainte de alegeri şi să-şi revizuiască listele de candidaţi.
O altă necunoscută este ce rol va juca premierul tehnocrat, Dacian Cioloş, după scrutinul parlamentar din 2016. Chiar dacă el a spus deja că nu-l interesează viaţa de partid, unii comentatori sunt sceptici şi nu cred că fostul comisar european va ieşi pur şi simplu din peisaj, după alegerile din acest an.