Carol I a fost un rege al superlativelor. El a avut cea mai lungă domnie din istoria României: 48 de ani a stat pe tronul ţării. Carol I s-a născut în ilustra familie princiară Hohenzollern-Sigmaringen. El însuşi spunea că a devenit român în momentul în care a păşit pe pământ românesc. Carol I a fost încoronat principe domnitor la 10 Mai 1866. El a fost primul care a oferit României o Constituţie, care era neobişnuit de liberală pentru acea vreme. Printre altele, interzicea pedeapsa cu moartea sau confiscarea averii. Carol I a reorganizat armata română, pe care a condus-o în 1877-1878 contra otomanilor în Războiul de Independenţă. Ca urmare a victoriei, România a primit Dobrogea. Trei ani mai târziu, Carol I devenea primul Rege al României.
În anii care au urmat, Carol I a reorganizat economia ţării, a investit în industrie şi în agricultură, precum şi în transporturi. În timpul domniei sale, în România a fost construită prima rafinărie de petrol din lume, la Ploieşti, dar şi cel mai lung pod din Europa, cel de peste Dunăre, de la Cernavodă. În 1866, la venire în ţară a lui Carol I, în România nu exista nici un kilometru de cale ferată. La moartea sa, în 1914, existau 3.500 de kilometri de cale ferată în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova. Tot în timpul lui Carol I, România s-a numărat printre învingătorii din Cel de-al Doilea Război Balcanic, care a adus României Cadrilaterul.
Practic, în cei 48 de ani de domnie ai lui Carol I România s-a transformat dintr-o ţară înapoiată într-un stat în plină dezvoltare, care avea încă mari probleme sociale, dar care cunoştea un progres rapid în toate domeniile. Istoricii spun că Regele Carol I nu a fost atât de iubit precum predecesorul său, principele Alexandru Ioan Cuza, dar a fost cel mai respectat şef de stat din istoria românilor. În septembrie 1914, Regele Carol I lăsa în urmă o ţară încă insuficient consolidată, într-un context tulbure, marcat de izbucnirea Primului Război Mondial. Carol I dorea ca România să lupte de partea Puterilor Centrale, dar sfetnicii săi s-au opus, iar Regele a înţeles să respecte Constituţia pe care el însuşi o promulgase. Anii care au urmat au arătat cât de solide au fost temeliile instituţiilor create de Carol I. Nu doar că România a supravieţuit Marelui Război, ci la patru ani de la dispariţia marelui Rege, nepotul său, Ferdinand I, reuşea să unească sub sceptrul său toate provinciile româneşti.
Ascultaţi materialul AUDIO AICI.