Una dintre tacticile folosite de liderii români care au preluat puterea după înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu a fost utilizarea unor bande înarmate împotriva opoziţiei. Tactica fusese brevetată de comunişti înainte de alegerile din 1946, când muncitorii bolşevici înarmaţi distrugeau sediile PNŢ şi ale PNL, îi maltratau pe politicienii din opoziţie şi devastau redacţiile şi tipografiile ziarelor critice la adresa puterii. După Revoluţia din Decembrie 1989, cei care au preluat puterea în România sub sigla FSN au folosit minerii pentru a obţine aceleaşi rezultate.
În anul 1990, mineriadele au năruit imensul capital de simpatie de care se bucura România în lumea occidentală după revoluţia antimcomunistă. Minerii au devastat sediile PNŢCD şi PNL, au agresat politicieni precum Corneliu Coposu sau Ion Raţiu şi au distrus redacţiile ziarelor Opoziţiei, precum România liberă şi Dreptatea. Liderii FSN le-au promis în schimb minerilor o serie de privilegii, însă condiţiile de viaţă din Valea Jiului au început să se deterioreze rapid. Astfel că, în 25 septmebrie 1991, a început o nouă mineriadă, de data aceasta îndreptată împotriva reprezentanţilor FSN. După două zile de haos, prim-ministrul Petre Roman a demisionat, iar minerii au ajuns în Parlament. A rămas emblematică o fotografie făcută în data de 26 septembrie 1991, când Ion Raţiu, de la tribuna Camerei Deputaţilor, domina hoardele înarmate de mineri, aceleaşi care cu un an înainte îl ameninţau cu moartea. Iată cum descrie Ion Raţiu aceste evenimente în memoriile sale.
”Încet, încet au început să intre minerii în Cameră. Pronaosul era plin de ei. Zeci de mineri, foarte agresivi, chiar în cele două ”logii” ale Camerei. Cred că eu am dominat situaţia. Eu i-am convins pe mineri să plece din Cameră şi au ieşit, în cele din urmă, mulţumită repetatelor mele intervenţii. Decisiv a fost anunţul meu că mă voi adresa mulţimii afară, în faţa Camerei. Altfel ar fi fost vărsare de sânge. Erau înarmaţi cu răngi, bare de metal, bastoane şi ciomege”, scria Ion Raţiu în jurnalul său.
Minerii au obţinut demisia Guvernului, însă aceasta nu a fost ultima mineriadă. Aproape un deceniu, ameninţarea hoardelor înarmate care provocau haos în Bucureşti a fragilizat democraţia în România.
Ascultraţi reportajul difuzat la Pagina de istorie pe RFI AICI.