Rezultatele referendumului din Irlanda par favorabile Tratatului de la Lisabona


În Irlanda, primele două rezultate parţiale regionale ale referendumului de ieri arată că Tratatul de la Lisabona a fost acceptat cu o majoritate covârşitoare. Potrivit France Presse, în regiunea Tipperary-Sud, din sudul ţării – care s-a opus Tratatului la referendumul de anul trecut – peste 68% din voturi au fost acum pentru. Al doilea rezultat oficial vine din regiunea Kildare-Nord, din estul Irlandei, unde populaţia, care a respins de asemenea anul trecut Tratatul, a votat acum în proporţie de peste 76% în favoarea acestuia.Rezultatele parţiale finale sunt în continuare aşteptate, însă ministrul irlandez de externe, Michael Martin, şi secretarul pentru afaceri europene, Dick Roche, au estimat anterior că votul final va fi clar în favoarea Tratatului, iar liderul opozanţilor acestui document şi-a recunoscut deja înfrângerea. Primul ministru suedez Fredrik Reinfeld – a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene – a salutat votul pozitiv al irlandezilor. El a subliniat că este o zi mare pentru Europa, întrucât Tratatul de la Lisabona o va face să funcţioneze mult mai eficient.
Votul pozitiv al irlandezilor pentru Tratatul de la Lisabona a fost primit cu satisfacţie şi de oficialii europeni. În mod vizibil încântat de rezultatul votului, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a ţinut să mulţumească Irlandei: “Văd acest vot ca pe un semn de încredere din partea poporului irlandez faţă de Uniunea Europeană, ca un semn al dorinţei lor de a fi trataţi ca membrii din inima Uniunii Europene. Este un semn că Irlanda recunoaşte rolul pe care Uniunea Europeană l-a jucat în răspunsul la criza economică.”
La puţin timp după anunţarea primelor rezultate, liderul irlandez al opozanţilor Tratatului de la Lisabona a admis înfrângerea. “Cred că nu este un vot inspirat de speranţă sau de o afecţiune foarte mare faţă de Uniunea Europeană. Este un vot inspirat de frică. Frica de a pierde locurile de muncă şi de căderea economiei”, a spus Declan Ganley
Principalele schimbări prevăzute de Tratatul de la Lisabona sunt înfiinţarea unui post de preşedinte şi consolidarea competenţelor Parlamentului European. Chiar dacă rezultatul votului din Irlanda este unul pozitiv, Tratatul nu poate intra în vigoare la nivel european decât după ce va fi ratificat de toate cele 27 state membre. Documentul mai trebuie semnat şi de preşedintele ceh, cunoscut pentru orientarea sa eurosceptică.

Related posts

Leave a Comment