
2013 a fost un an bun pentru UNIQA Asigurari de viata, in care am continuat sa ne dezvoltam si sa ne consolidam pozitia pe piata romaneasca. Primele brute subscrise s-au majorat cu aproximativ 40% fata de 2012, in conditiile in care piata a fost dificila, bugetele clientilor fiind restranse.
In 2013 am facut un pas important prin intrarea pe piata asigurarilor private de sanatate, cu un produs pe care il vindem prin intermediul partenerilor nostri bancari. In dezvoltarea acestui produs, am beneficiat de sustinerea grupului UNIQA, cel mai mare furnizor de asigurari private de sanatate din Austria. Datorita experientei indelungate in asigurari de sanatate si a serviciilor de cea mai inalta calitate, grupul a ajuns sa detina aproape jumatate din piata austriaca de profil, cu peste 909 milioane de euro prime brute subscrise in 2012.
Tot in 2013, la finalul anului, ne-am relocat sediul central intr-o cladire noua de birouri, amenajata conform standardelor UNIQA, in care functionam alaturi de UNIQA Asigurari, compania de asigurari generale a grupului. Aceasta investitie ne permite sa le oferim clientilor servicii complete din aceeasi locatie si, in acelasi timp, reconfirma angajamentul pe termen lung al UNIQA Insurance Group pe piata romaneasca.
2. Care sunt planurile pentru 2014? (investitii, noi angajari, reorganizari etc.)
Pentru 2014 ne-am propus sa ne continuam strategia de crestere pe piata romaneasca si dezvoltarea parteneriatelor cu bancile si brokerii de asigurari. Va fi inca un an dificil pentru piata asigurarilor de viata, dar sunt convins ca vom reusi sa ne atingem obiectivele. Este foarte important ca avem sustinerea actionarului nostru, UNIQA Insurance Group, unul dintre cele mai importante grupuri de asigurari din Europa Centrala si de Est. Nu avem planificate investitii majore si nici angajari noi pentru 2014, deoarece deja functionam intr-o structura optima din punctul de vedere al personalului. Bineinteles ca vom continua sa investim in dezvoltarea sistemelor informatice si in trainingul angajatilor, dar acestea sunt investitii curente, pe care le facem in fiecare an.
3. Cum apreciati evolutiile din ultima perioada din mediul de afaceri romanesc?
Conditiile economice sunt in continuare dificile, ceea ce se reflecta in piata asigurarilor de viata, care continua sa scada. Bugetele sunt restranse, iar decizia de a incheia asigurari de viata este dificila atat pentru clientii individuali, cat si pentru clientii companii.
Aceasta perioada prin care trece economia ar trebui sa reprezinte un stimul pentru dezvoltarea asigurarilor de viata, deoarece astfel clientii pot beneficia de siguranta financiara, insa in Romania educatia in domeniul asigurarilor este inca precara.
4. Ce schimbari tehnologice din ultima perioada au influentat cel mai mult domeniul in care activati?
Asigurarile de viata sunt un domeniu destul de conservator, putin influentat de schimbarile tehnologice. Bineinteles ca investim in dezvoltarea sistemelor informatice pe care le utilizam in companie, lucru care se traduce in servicii mai bune pentru clienti si in eficientizarea operatiunilor, dar acestea sunt dezvoltari normale, prezente in orice companie, nu neaparat una de asigurari de viata.
5. Cum ar putea autoritatile romane sa sprijine companiile din domeniul dvs de activitate?
Dupa cum am declarat si in trecut, autoritatile ar putea sprijini piata asigurarilor de viata prin masuri fiscale, cum ar fi introducerea deductibilitatii primelor platite pentru aceste polite. O asemenea masura fiscala ar aduce beneficii si statului, deoarece oamenii ar dezvolta un comportament de economisire continua si si-ar putea suplimenta astfel venitul la pensionare printr-o asigurare de viata. Consecinta ar fi reducerea presiunii care exista acum asupra bugetului asigurarilor sociale de stat. De asemenea, autoritatile ar putea sprijini asigurarile de viata prin campanii de educatie financiara, mai ales in randul persoanelor tinere.