Rectificarea bugetară va împinge deficitul României la 2,5% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat ar putea creşte în acest an de la 14,7 miliarde lei, aşa cum apare în ultima scrisoare transmisă FMI în luna septembrie, la 15,9 miliarde lei. Procentual, rectificarea bugetară va creşte deficitul bugetar de la 2,3% la 2,5% din PIB.

Următoarea rectificare bugetară va creşte deficitul bugetar al României de la 2,3% la 2,5% din PIB. Este vorba despre o diferenţă pe care experţii FMI o acceptă doar pentru sumele cheltuite suplimentar faţă de programul iniţial pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene.
Pornind de la aceste procente, deficitul bugetului general consolidat ar putea creşte în 2013 de la 14,7 miliarde lei, aşa cum apare în scrisoarea transmisă FMI în luna septembrie, la 15,9 miliarde lei. În schimb, potrivit afirmaţiei ministrul bugetului, Liviu Voinea, scenariul de bază în discuţiile cu FMI include o creştere economică pentru acest an de 2,2%.
Premierul Victor Ponta a anunţat de curând că a doua rectificare bugetară din acest an, care a fost programată pentru finele lunii octombrie, va fi una negativă. Ponta a mai precizat că veniturile vor fi mai mici cu 3,8 miliarde lei decât se estimase. Declaraţiile sale vin după ce prima rectificare bugetară din acest an a fost avizată de Guvern în luna iulie, cu un PIB mai mare cu 2,6 miliarde de lei, în urcare la 626,2 miliarde lei. Cabinetul a mai estimate, la momentul respectiv, un deficit majorat de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, prin folosirea banilor rezervaţi PNDI către alte proiecte.

Related posts

Leave a Comment