Recomandare de lectură: Memoria martirilor

Aniversarea a trei ani de la vizita Papei Francisc în România este marcată de o apariție editorială aparte. Concret, la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare a apărut de curând, volumul „Cei 12 Episcopi martiri și mărturisitori Greco-Catolici români”, ediție îngrijită de ipodiaconul Raimondo-Mario Rupp. Cuvântul introductiv al cărții este scris de Preasfințitul Alexandru Mesian, episcop de Lugoj. În data de 2 iunie 2019, Papa Francisc, prezent pe Câmpul Libertății din Blaj, i-a declarat Fericiți ai Bisericii Catolice pe cei șapte episcopi greco-catolici morți pentru credință în temnițele comuniste: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, primul cardinal român din istorie.

Biserica Catolică din România a reprezentat un adevărat bastion al rezistenței împotriva regimurilor dictatoriale. Episcopii, preoții și credincioșii greco-catolici, romano-catolici sau armeano-catolici s-au opus deopotrivă dictaturilor de dreapta și de stânga. La Cluj este binecunoscut exemplul episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, care a salvat viața unor tineri evrei în timpul persecuției naziste din Transilvania de Nord ocupată de Ungaria în perioada 1940 – 1944. Acești tineri au fost îmbrăcați în reverende de teologi greco-catolici pentru a evita deportarea în lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz. Un alt exemplu de curaj este cel al episcopului romano-catolic de Alba Iulia, Marton Aron. În primăvara anului 1944, acesta a mers la Cluj, în biserica Sfântul Mihail, unde a ridicat cuvântul în apărarea evreilor și a cerut de la amvon oprirea persecuțiilor împotriva acestora. Drept urmare, autoritățile ungare l-au expulzat din Transilvania de Nord pe marele episcop maghiar Marton Aron, care a fost trimis acasă, în România. Cei doi episcopi, împreună cu ceilalți ierarhi catolici, s-au opus din răsputeri comunismului. Dacă în timpul dictaturilor de dreapta, ierarhii catolici au fost șicanați, în timpul dictaturii comuniste au fost întemnițați. Unii dintre ei și-au găsit moartea în închisorile comuniste, pentru că nu au vrut să renunțe la credința lor. Printre aceștia se numără și cei șapte episcopi greco-catolici beatificați de Papa Francisc acum trei ani.

Acum, credincioșii catolici se roagă pentru ca acești episcopi să mijlocească miracole și să fie sanctificați. Concret, acest lucru înseamnă că ei nu ar mai fi celebrați ca sfinți doar pe plan local, în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, ci ar fi celebrați de Biserica Catolică din întreaga lume.

Nu doar cei șapte episcopi greco-catolici au fost beatificați, ci și episcopii romano-catolici Anton Durcovici, Szilard Bogdanffy și Johann Scheffler, precum și monseniorul Vladimir Ghika. Există și alte cauze de beatificare aflate pe rolul Congregației pentru Cauzele Sfinților de la Vatican. Așa ar fi cauza episcopului Marton Aron sau cea a egumenului mănăstirii Nicula, Leon Manu. 

Related posts

One Thought to “Recomandare de lectură: Memoria martirilor”

Leave a Comment